© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
xx

water, sanitatie & hygiëne

nummer 9 - maart 2023

 

Maandthema van Rotary International: Water, Sanitatie en Hygiëne 


Schoon water, sanitaire voorzieningen en voorlichting over hygiëne zijn basisbehoeften voor een gezond milieu en een productief leven.

Wanneer mensen toegang hebben tot schoon water en sanitaire voorzieningen, nemen door water overgedragen ziekten af, blijven kinderen gezonder en gaan ze regelmatiger naar school en kunnen moeders minder tijd besteden aan het dragen van water en meer tijd aan het helpen van hun gezin.


MEER INFO...

 


Zo helpt Rotary



Door middel van water-, sanitatie- en hygiëneprogramma's (WASH) mobiliseren de leden van Rotary middelen, vormen ze partnerschappen en investeren ze in infrastructuur en training die leiden tot verandering op de lange termijn.


De landelijke estafette om 100 jaar Rotary in Nederland te vieren heeft in ons district Noord-Nederland focusgebied WASH. Het thema Water komt niet alleen tot uiting in projecten, maar ook in de manier waarop de estafette door het district zal gaan. Van suppend tot varend met solarboats wordt het estafettestokje doorgegeven en ook de DisCon op 13 mei a.s. in Harlingen heeft het thema Water.

Er zijn prachtige 'Water'projecten in ons land, zoals het IHE in Delft met een sponsorprogramma voor internationale studenten om de kennis over Water wereldwijd te stimuleren, EndPlasticSoup, het 6T en het WASH for Schools project in Tanzania. In ons eigen district is de Rotary Waterwandeling van RC Appingedam-Delfzijl-Eems Dollard een mooi voorbeeld. 


 

Water is leven

 Water is een heel breed onderwerp en dat maakt het ook uitdagend. In de hele wereld hebben we ermee te maken: van watersnood tot schaarste en van noodzakelijke sanitaire- en schoon drinkwatervoorzieningen tot de noodzaak om een einde te maken aan de PlasticSoup. In ons district is de Waterkerngroep de aanjager om het thema Water binnen clubs goed op de agenda te krijgen. De Waterkerngroep bestaat uit 4 leden die allemaal watercommissaris zijn bij één van de 63 Rotaryclubs. Johan van Teeffelen is voorzitter en heeft ook zitting in het landelijke Waterplatform. Op dit moment hebben 49 clubs een watercommissaris wat betekent dat dit thema bij driekwart van de clubs goed op de agenda kan worden gezet. 


foto: tekst bij het gemaal in Zwarte Haan (Friesland)


De Waterkerngroep zorgt ervoor dat al deze commissarissen aangehaakt blijven. Dat zij weten wat er in het district speelt op dit gebied en dat de kennis die er is gedeeld wordt. Het waternetwerk van al deze commissarissen tezamen heeft het op gang brengen en houden van een ‘Waterbeweging’ binnen het district als doel. Hierdoor kan een bijdrage geleverd worden aan de doelstellingen van het focusgebied schoon water en sanitatie in 2030.’

Twee tot drie keer per jaar gaan de watercommissarissen met elkaar op pad om inspiratie op te doen en om kennis te delen. Deze bijeenkomst wordt altijd gecombineerd met een bezoek aan een locatie die met water te maken heeft. Zo zijn het Woudagemaal en een productielocatie van Waterbedrijf Groningen bezocht en vorig jaar was een bijeenkomst in Kampen om daar met eigen ogen te zien wat ze daar doen om bij hoog water de voeten droog te houden. Het bezoek wordt altijd gecombineerd met een interessante spreker over het thema.

Heeft jouw club nog geen watercommissaris en heb je interesse voor deze functie? Meld dit dan bij Johan van Teeffelen.



DisCon zaterdagmiddag 13 mei in Harlingen


Opgeven kan tot 14 april. Meld je meteen aan! vol=vol

Het is de organiserende Rotaryclubs Bolsward, Harlingen en Franeker gelukt om een interessant en afwisselend programma te maken. Alle leden met introducees worden van harte uitgenodigd. Deelname voor leden is gratis, introducees betalen € 10,- bij aanmelding (kinderen tot 12 jaar zijn gratis). Er is een keuzeprogramma aan activiteiten.

Je voorkeur geef je aan bij de aanmelding. Meld je op tijd aan want vol=vol.

MEER INFO EN AANMELDEN...


 

Landelijke actie Shelterboxen voor slachtoffers aardbeving Turkije en Syrië


Dinsdagochtend 7 februari vroeg begon het nieuws in de wereld door te dringen dat een allesverwoestende aardbeving had plaatsgevonden in Turkije en Syrië. De beving had een humanitaire ramp als gevolg met tienduizenden doden en honderdduizenden gewonden. Hartverscheurende beelden volgden.

Dinsdagochtend is er na afstemming met Bauke Boersma voorzitter van ShelterBox Nederland en alle 7 gouverneurs in Nederland een mail opgesteld die aan alle 500 Rotaractclubs en Rotaryclubs in ons land is gestuurd. Kijk voor meer info op Rotary.nl.

Wat geweldig om te zien hoe de donaties meteen op gang kwamen. Na 4 weken zijn er  ruim 1200 ShelterBoxen gedoneerd t.w.v. 900.000 euro. Dit is de kracht van Rotary! Lees het persbericht over de landelijke actie

Gezien de omvang van de ramp en de miljoenen slachtoffers is het belangrijk dat de donaties van clubs en ook van bedrijven, organisaties en niet-rotarians uit het netwerk van Rotary blijven doorgaan. Kijk hier voor de bedankbrief en update van ShelterBox Nederland

Namens alle 7 Gouverneurs in Nederland spreek ik mijn dank uit voor ieders bijdrage op wat voor manier dan ook. Het is hartverwarmend!



Zomerkampen Rotary Buitenland 2023 


aangeleverd door Marga Oosterveld, voorzitter van de districtscommissie Jeugd en lid van de landelijke MDJC (= multidistrictJeugdcommissie)

 

Welke tieners gaan mee naar Finland,
willen een trektocht maken rond het Comomeer, of de piramides bezoeken?!

Rotaryclubs organiseren elke zomer leuke, spannende, leerzame en vooral super gezellige internationale zomerkampen in Europa en Zuid-, Midden- en Noord-Amerika. Ben je tussen de 16 en ca. 21 jaar oud, dan kun je daaraan deelnemen. Het is voor iedereen, dus niet alleen voor kinderen van Rotary leden. De kampen duren 1 tot 2 weken en zijn heel divers van opzet. Er zijn zeilkampen, bergklim-kampen en soms biedt Egypte zelfs ook een zomerkamp aan om Piramides te bezoeken.  


Het doel van de kampen is om jongeren wereldwijde vriendschappen te laten aangaan, begrip en tolerantie voor andere culturen te kweken en om hen uit hun comfortzone te laten treden. Naast de inschrijfkosten van € 100,- verschillen de kosten per zomerkamp, maar gemiddeld kost een kamp slechts € 300,- plus reiskosten.


Een greep uit de zomerkampen, die deze zomer worden aangeboden:

  • Trekking in de bergen rond het Comomeer, Italië
  • Een zomerkamp rond milieu, democratie en architectuur in Kopenhagen, Denemarken
  • Een natuur- en zeilkamp in Pietarsaari, Finland
  • Een zomerkamp rond duurzaamheid in Milaan, Italië
  • Een zomerkamp rond geschiedenis en cultuur in Mersin, Turkije
  • Een rondreis door het zuidwesten van Noorwegen
  • Een rondreis langs de highlights van Egypte


1 / 5


In de Rotary Youth Exchange NL app staan alle beschikbare zomerkampen in de camps & tours list; je kunt hierin een keuze maken voor het kamp dat je het meeste aanspreekt. Wees er snel bij want alle zomerkampen zijn elk jaar in no time vol (en vol=vol). Onze coördinator Femke van Houtum kun je via zomerkamp@rotaryyep.nl benaderen voor vragen en zij zorgt voor de verdere behandeling van jouw aanvraag en het contact met de organiserende Rotaryclub(s). Download de app in de Appstore Rotary Youth Exchange.nl 



100 jaar RC Utrecht, symposium 10 maart 2023  'Sint Maarten revisited'


Na het eeuwfeest van RC Amsterdam is het op vrijdag 10 maart a.s. de eer aan RC Utrecht om het eeuwfeest te vieren. Utrecht is de stad van Sint Maarten, de heilige die zijn mantel deelde met iemand die bescherming nodig had. Een lichtend voorbeeld voor iedereen die ambities heeft om anderen te helpen, zoals ook Rotary in Utrecht dat al 100 jaar probeert te doen.

In die 100 jaar is onze samenleving echter sterk veranderd. 

Daarmee veranderen ook de ideeën over hoe men het beste hulp kan bieden, en wie die hulp nodig heeft. Hoe kunnen particuliere ambities om anderen te helpen het beste vorm krijgen? Er zijn al veel professionele organisaties die aan welzijn werken, hoe kunnen wij als Rotaryclubs in deze tijd effectief zijn en hen ondersteunen?

Je wordt van harte uitgenodigd voor het symposium dat de jarige club organiseert met als thema 'Sint Maarten revisited' >>> link naar de digitale uitnodiging.

Sint Maarten revisited...

 


Landelijke estafette is nu al een groot succes


De landelijke emissieloze estafette langs alle 500 clubs in Nederland om 100 jaar Rotary in Nederland te vieren is volop onderweg in district 1580 en kan nu al een groot succes worden genoemd. Het biedt clubs de mogelijkheid om Rotary met acties op een eigentijdse manier naar buiten te brengen en krachten te bundelen met clubs in de omgeving. Zo werden op Valentijnsdag onderweg hartjes uitgedeeld en stond de bakfiets in het Dijklanderziekenhuis om aandacht te vragen voor projecten gericht op gezondheidsbevordering en preventie van ziekten. 

 Burgemeesters en bekende Nederlanders werken graag mee om de aandacht voor deze acties te vergroten. Redacties van regionale bladen plaatsen in diverse kranten interviews en foto's op de voorpagina. Het verhaal over Rotary en waar Rotaryclubs zich voor inzetten wordt door de estafette op een eigentijdse manier uitgedragen. Laat je als club inspireren door de mooie acties. De voorbeelden worden gedeeld op de website en in de Rotaryapp

LEES VERDER...



Dictee van Kampen op 9 maart

Schrijf je graag mee? Schrijf je dan in!

 

Ik vind het heel leuk en ook een eer om als gouverneur gevraagd te zijn om het jaarlijkse 'Dictee van Kampen' georganiseerd door RC Kampen op 9 maart te mogen voorlezen. Het is een dictee in ABN: algemeen beschaafd Nederlands zoals je op de uitnodiging kunt lezen. Toch is gekozen voor het voorlezen door een Friezin en dus met ongetwijfeld een ietwat Fries accent (overigens is Fries niet mijn moedertaal). Maar ik ga natuurlijk mijn uiterste best doen om zo duidelijk mogelijk te spreken. Ben je geinteresseerd in taal en houd je wel van een literaire uitdaging? 


MEER INFO...


 

ALV/DA op 15 april ook dit jaar toch digitaal

 

De planning was in eerste instantie om dit jaar de algemene ledenvergadering/district assembly (ALV/DA) fysiek te laten plaatsvinden en te koppelen aan de districtsverkiezing van de Rotaryjeugdstimuleringsprijs (RJSP) op zaterdag 15 april. Vanwege het geringe aantal aanmeldingen voor de RJSP op het moment van schrijven van deze maandbrief is het echter onzeker of de districtsverkiezing van de RJSP dit jaar doorgaat. Daarom is alvast besloten om de ALV/DA dit jaar nogmaals digitaal te doen op de geplande datum van zaterdagochtend 15 april. Half maart ontvangen alle clubs de agenda en tijdstip van de ALV/DA. 



Succesvolle nieuweledenbijeenkomst 

 

Na een aantal jaren niet te zijn georganiseerd door Corona is zaterdag 18 februari weer een nieuweledenbijeenkomst georganiseerd in ons district. Er waren 45 nieuwe leden uit het hele district aanwezig in Heerenveen. Een prachtige opkomst.


1 / 4


Zelfs een aantal nieuwe leden van RC Schiermonnikoog hadden de vroege boot genomen om op tijd aanwezig te zijn. Samen met mijn opvolger Marijke Inklaar, nu inkomend gouverneur, heb ik de bijeenkomst begeleid. Naast ons waren ook een aantal assistent-gouverneurs aanwezig en Jaap Bos voorzitter van de ledencommissie en tevens coördinator van RLI (Rotaryleerinstituut) in ons district.

De doelstelling van de bijeenkomst was inspireren, verbinden in een informele sfeer. Ook het meer leren over Rotary als organisatie stond centraal. Het was een afwisselend programma waarin motivatie, verwachtingen en ervaringen onderling werd gedeeld en besproken. Ook was er een ShelterBox tent opgezet en werd er achtergrondinformatie gegeven over ShelterBox en de actuele landelijke actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Daarnaast was er aandacht voor End Polio Now als wereldwijd project van Rotary International. De reacties van deelnemers waren enthousiast en het was verrassend dat aan het eind van de bijeenkomst zich voldoende deelnemers hebben aangemeld voor een training RLI. Erg fijn om het enthousiasme van de nieuwe leden te ervaren!



Winnaars verkoop tulpenbollen End Polio Now


Door: Adri Uildriks, coördinator End Polio Now 

 

In dit Rotaryjaar hebben de clubs van ons district 1590 1 projectverpakking en 1763 doosjes gekocht. Aan deze bollenactie hebben 47 Rotaryclubs (van de 63 clubs) meegedaan met een netto-opbrengst van € 18.589,38.

De door de gouverneur beloofde prijzen voor de clubs die de hoogste opbrengst gerealiseerd hebben zijn:

  1. RC Zuidlaren-Anloo
  2. RC Groningen
  3. RC Drachten
  4. RC Ommen-Dedemsvaart.

Landelijk is voor deze actie om polio uit te roeien een bedrag van € 489.000 euro gerealiseerd; dit is inclusief de multiplier van de Bill and Melinda Gates Foundation en ongeveer hetzelfde bedrag als vorig jaar. Dat betekent dat ook dit jaar de verkoop van de tulpenbollen weer een groot succes is! Hartelijk dank voor alle inspanningen die zijn gedaan om deze actie weer tot een succes te maken en bij te dragen aan de doelstelling Polio de wereld uit te helpen.


RC Zuidlaren-Anloo ontvangt als club met de grootste verkoop het kunstwerk dat speciaal voor End Polio Now is gemaakt door Darren C. Jones, kunstenaar en broer van International Wereld President Jennifer Jones.

Het kunstwerk is gedrukt in een beperkte oplage van 600 exemplaren en is gemaakt in de kleuren van het internationale jaarthema ‘Imagine Rotary’. RC Zuidlaren-Anloo krijgt dit ingelijste kunstwerk samen met een door de kunstenaar persoonlijk ondertekende echtheidsverklaring.

Ook voor de 2de, 3de en 4de plaats zijn er mooie prijzen. De kunstenaar heeft ook een speciale shawl, stropdas met pochet en broche in de stijl van ‘Imagine Rotary’ ontworpen.Tijdens de PETS zullen de prijzen aan de inkomend voorzitters van de winnende clubs worden uitgereikt.




week van de open clubbijeenkomsten

20 t/m 31 maart


De week van de open clubbijeenkomsten 2022 was een groot succes! Landelijk organiseren we dit daarom in 2023 opnieuw. Met deze week willen we meer mensen kennis laten maken met onze Rotary- en Rotaractclubs in Nederland. Het is de bedoeling dat veel clubs in de week van 20 t/m 31 maart 2023 hun clubbijeenkomst toegankelijk maken voor iedereen. De actie loopt over twee weken, zodat iedere club de gelegenheid krijgt om mee te doen. Elke Rotarian kan iemand of meerdere personen, meenemen naar de clubbijeenkomsten. Zo kunnen mensen op een heel laagdrempelige wijze kennismaken met Rotary! Heel erg prettig en het is geen “moeten”. Puur deelnemen vanuit belangstelling en samen het goede werk delen wat wij als Rotarians verrichten.  

Deze actieweek wordt landelijk onder de aandacht gebracht door middel van persberichten, socialmediaposts en een speciale website. Door alle openclubbijeenkomsten in dezelfde week te plannen, kunnen we meer zichtbaarheid genereren, wat leidt tot meer belangstelling, imagoverbetering en een groter aantal bezoekers die kunnen kennismaken met Rotary.

Deelnemende Rotaryclubs aan deze actieweek worden o.a. ondersteund met een conceptdraaiboek, wervingsmateriaal, voorlichtingsmateriaal en conceptteksten voor een uitnodiging en persbericht. De Rotaryclubs worden ook vermeld op de speciale promotiewebsite. De lopende programmering op de clubbijeenkomsten hoeft niet speciaal aangepast te worden. Deelname is gratis.

Laten we samen ervoor zorgen dat Rotary meer bekendheid krijgt en meld je club hieronder aan.


MELD JE CLUB AAN...



Belangrijke datums in 2023

 

 

  • 18 maart:  PETS verplichte training voor inkomend voorzitters in hotel Tjaarda Oranjewoud bij Heerenveen
  • 20-31 maart: 2 weken open clubbijeenkomsten
  • 15 april: ALV/DA én districtsverkiezing Rotaryjeugdstimuleringsprijs in Tjaarda Oranjewoud bij Heerenveen
  • 22 april: de landelijke estafette komt ons district binnen in Lelystad
  • 13 mei 2023: districtsconferentie (DISCON) in Harlingen van 12.00-18.00 uur. Hét feestelijke event voor alle leden van het district om het huidige Rotaryjaar met elkaar te vieren
  • 8 juli: vertrek landelijke estafette uit ons district vanuit Raalte



Honderd jaar Rotary, dat is honderd jaar lang gezellig goede dingen doen...

deel deze pagina: