© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
xx

gezondheid van moeder & kind

nummer 10 - april 2023

 

Maandthema van Rotary International: gezondheid van moeder & kind 


Elk jaar sterven naar schatting 5,9 miljoen kinderen onder de vijf jaar als gevolg van ondervoeding, gebrekkige gezondheidszorg en slechte sanitaire voorzieningen, die allemaal kunnen worden voorkomen. 

Rotary maakt hoogwaardige gezondheidszorg beschikbaar voor kwetsbare moeders en kinderen, zodat ze langer kunnen leven en sterker kunnen ontwikkelen.

Zo helpt Rotary

Rotary biedt onderwijs, vaccinaties, geboortekits en mobiele gezondheidsklinieken. Vrouwen wordt geleerd hoe ze de overdracht van hiv van moeder op kind kunnen voorkomen, hoe ze borstvoeding moeten geven en hoe ze zichzelf en hun kinderen tegen ziekten kunnen beschermen.

MEER INFORMATIE OVER DIT THEMA...



Rotaryjeugdstimuleringsprijs

door Francie Kaaijk


De drie winnaars van de RJSP 2023 zijn bekend. Drie regio’s dit jaar omdat regio Overijssel/Flevoland dit jaar geen aanmeldingen had. Het betreft de volgende winnaars:   

Iedere regiowinnaar ontvangt een prijs van €2.500,-. Van harte gefeliciteerd met dit resultaat! De volgende stap is de winnaar van ons district te kiezen...


LEES VERDER...

 


Algemene ledenvergadering (ALV) / districtsassembly (DA)

 

Half maart hebben alle clubbesturen de uitnodiging en stukken ontvangen voor de digitale ALV/DA. Leden van de vereniging zijn alle Rotary- en Rotaractclubs in district 1590. Ze worden vertegenwoordigd door leden van het bestuur van de clubs. Per club mag er bij stemming 1 stem worden uitgebracht door 1 van de bestuursleden. Alle leden mogen aanwezig zijn bij de ALV/DA.

We rekenen erop dat alle clubs vertegenwoordigd zullen zijn bij deze onlinebijeenkomst op zaterdag 15 april van 10.00-11.00 uur. Bij verhindering kan het bestuur een lid van de club machtigen de club te vertegenwoordigen en namens de club te stemmen. Voor de goede orde: ieder lid, dus iedere club heeft 1 stem.


NAAR DE AGENDA...



Welke clubs willen bijdragen aan een IHE-scholarship?

 

Jan Lucas Ket, Rotary International Director 2019-2021, is lid van RC Purmerend en heeft aan mij de vraag gesteld of er clubs in ons district zijn die mee willen doen aan het sponsoren van een IHE-student. Zijn club wil met partnerclub Erfurt-Krämerbrücke een scholar voor zijn rekening nemen.

Daarvoor hebben ze wel steun van andere clubs nodig om aan de € 12.500 - € 13.000 te komen, waarop de matching door district (DDF) en vervolgens het World Fund komt. 

Een scholarship van een jaar kost ruim € 35.000. Drie Waterlandse clubs doen al mee. Jan Lucas is nog op zoek naar vierduizend euro, dit mag over een paar clubs worden verdeeld. Ben je als club geïnteresseerd dan kun je dit bij mij aangeven.

Naast deze vraag van Jan Lucas is het altijd mogelijk als club bij te dragen aan een scholarship. Zolang er DDF-budget is kunnen de clubs rekenen op ondersteuning van de Rotary Foundation in ons district. Ik weet van een aantal club dat ze al (gaan) bijdragen aan een IHE-scholarship. Zo organiseren de RC's in Noordoost-Groningen tijdens de estafette een gezamenlijke fietstocht rond het Schildmeer op eerste pinksterdag en komen de inschrijfgelden ten goede komen aan het IHE-scholarship. Een geweldig initiatief! Lees hier welke studenten tot nu toe een studie hebben gedaan met hulp van het IHE-scholarship en wat de impact is in het beroep dat ze uitoefenen. De kennis over water wordt hierdoor over de hele wereld verspreid.

10 JAAR ROTARY IHE DELFT SCHOLARSHIPS...



Bijna alle clubs hebben de EREY-bijdrage al overgemaakt

Van de districts-Rotary Foundationcommissie (DRFC)


Op dit moment hebben 55 van de 63 Rotaryclubs van ons district de ledenbijdrage aan het Annual Fund van The Rotary Foundation overgemaakt. Het duurt ongeveer 3 weken op het hoofdkantoor van Rotary in Evanston voor betalingen worden geregistreerd en dus kan het zijn dat het aantal clubs nog hoger is.

Namens de TRF-commissie in ons district worden al deze clubs bedankt voor het overmaken van de EREY-bijdrage (Every Rotarian Every Year). Het zou fantastisch zijn binnenkort te kunnen melden dat dit jaar opnieuw álle clubs in ons district weer hebben bijgedragen. 

N.B. ZONDER EREY GEEN DISTRICTSGRANT!



Deelname uitwisselingsprogramma  Vocational Study Exchange (VSE)

van de districtscommissie vocational

 

De districtscommissie vocational heeft van district 1210 in Engeland het verzoek ontvangen voor deelname aan het VSE-programma. Bij navraag aan clubs in ons district bleek er voldoende belangstelling bij clubs voor deelname aan het VSE-programma. Inmiddels doen 3 clubs definitief mee en er is nog meer concrete belangstelling. De 55 clubs van district 1210 betreffen het grootste deel van Staffordshire en Shropshire en een deel van de West Midlands (zie plaatje).


 

Kern van het programma:

  • Periode: september/oktober 2023: 14 dagen in Nederland (1590) en maart/april 2024 14 dagen in Engeland
  • Deelnemers: teamleider (Rotarian) + 2 of 3 jongeren (ouder dan 18 jaar) die over hun ervaringen met de uitwisseling iets willen komen vertellen in een Rotaryclub.
  • Hoe: een week bij de ene club en een week bij een andere club
  • Twee programmaonderdelen:
    • (1) bezoek/meelopen aan/op een werkplek(ken) waar de ‘jongeren’ in Engeland zelf ook werken en
    • (2) uitje(s), liefst regio-specifiek

De clubs die de deelnemers ontvangen dragen zorg voor de inhoud van het programma.

Tijdens de week draagt de club zorg voor huisvesting bij de clubleden. De club kan zelf aangeven voor hoeveel jongeren ontvangen kunnen worden. De districtscommissie vocational zal vanuit het district een en ander coördineren.

RC's die zich nog niet hebben aangemeld maar wel graag willen meedoen kunnen dit aangeven bij de voorzitter van de commissie Lineke Verkooijen



PETS: nieuwe lichting voorzitters loopt zich warm


In de bossen van Parkhotel Tjaarda in Oranjewoud, waar een week eerder schaatssterren uit vele werelddelen zich prepareerden op grootse prestaties, streken de inkomend voorzitters van de Rotaryclubs van district 1590 neer om zich warm te lopen voor een nieuw clubjaar.

Toekomstig gouverneur Marijke Inklaar had hen uitgenodigd voor het jaarlijkse president-elect training seminar, een verplicht onderdeel van hun voorbereiding. Voor de meesten was daar in alle vier regio’s ook al een pre-PETS aan voorafgegaan. 


LEES VERDER...



Geslaagde bijeenkomst watercommissarissen in Glimmen


1 / 3

Donderdagmiddag 16 maart waren alle watercommissarissen uitgenodigd door de waterkerngroep in Glimmen bij het Waterlaboratorium Noord. Ongeveer de helft van de watercommissarissen was aanwezig. Ik was als gouverneur ook uitgenodigd.

Na het welkom door voorzitter Johan van Teeffelen, stond watercommissaris Maurice Tax (en ook lid van de waterkerngroep) stil bij WereldWaterDag op 22 maart. Hij ging nader in op het thema 'Grondwater: maak het onzichtbare zichtbaar'.

Daarna was er een presentatie door adjunct-directeur Waterbedrijf Groningen over het programma Water for life/VEI
Johan gaf nog uitleg over de 100-jaar-Rotaryestafette die in ons district het thema 'Water' heeft. Ook werd er geïnventariseerd wat de plannen van de clubs waren. Daarna volgende een rondleiding door Hilde Prummel, directeur waterlaboratorium Noord en 2 jonge medewerkers van het bedrijf door het lab en werd een bezoek gebracht aan productielocatie De Punt van het Waterbedrijf Groningen. Het was een erg leerzame en geslaagde bijeenkomst.



Zeer geslaagde RYLA door de 3 Emmense Rotaryclubs

 

Een intensief persoonlijk leiderschapsweekend voor de 14 jonge enthousiaste deelnemers maar ook voor de organisatoren, coaches en juryleden van de Rotaryclubs Emmen, Emmen-Monarch en Emmen-'t Loo.

Tijdens het programma ging het over gedragsstijlen, communicatiestijlen, waren er inspirerende sprekers en leuke doe- en denkspellen, werden presentaties gegeven en reflecties ontvangen en konden de deelnemers tijdens de speeddates tips vergaren om hun voordeel mee te doen. Ook zijn er nieuwe vriendschappen ontstaan. 

Alle 14 deelnemers kregen een certificaat als bewijs van goede deelname. Ik was als gouverneur bij de start op vrijdagmiddag en het einde van het programma op zondagmiddag en vond het ook nu weer prachtig om te zien hoe open en leergierig de jonge studenten en young professionals aan dit leiderschapsweekend meedoen. Iedere deelnemer is een winnaar maar een van hen kreeg daarbovenop ook nog eens de leadership award, een fraaie sculptuur, ontworpen en vervaardigd door beeldend kunstenaar Judith Braun, oud-lid van RC Emmen.

1 / 3
Iedere deelnemer is een winnaar maar een van hen kreeg daarbovenop ook nog eens de leadership award.
vlnr: Ine Taffijn (lid organisatie), ik, Justin Ripassa (1ste prijs) en Roelie Lubbers (jurylid)


Ik had de eer deze mooie prijs te mogen overhandigen aan Justin Ripassa. Mijn complimenten voor de organisatie van de RYLA en de inzet van de coaches en de jury. Samen hebben jullie een prachtige RYLA gerealiseerd. Geweldig hoe de 3 Emmense clubs hierin samenwerken om dit te bereiken. Van alle deelnemers heb ik gehoord dat ze dit weekend heel veel hebben geleerd. Ook van de coaches kreeg ik te horen dat ze zelf veel hebben geleerd. Een mooie win-win!



Belangrijke datums in 2023

 

 

RBC (Regionaal Bestuurs Contact) een overleg voor de voorzitters (bij verhindering graag vervanging door een collega-bestuurslid):

  • 4 april online RBC regio 1, 20.00-21.30 uur
  • 6 april online RBC regio 2, 19.30-20.45 uur
  • 11 april online RBC regio 3, 19.00-21.00 uur
  • 13 april online RBC regio 4, 19.30-21.00 uur
  • 14 april: tot deze datum kun je je aanmelden voor de DISCON op 13 mei in Harlingen
  • 15 april: algemene ledenvergadering (ALV) / districtsassembly (DA) online
  • 15 april: Uitreiking Rotaryjeugdstimuleringsprijs 15.00-17.00 uur Van der Valk in Hoogkerk
  • 22 april: de landelijke estafette komt ons district binnen in Lelystad
  • 13 mei 2023: districtsconferentie (DISCON) in Harlingen van 12.00-18.00 uur. Hét feestelijke event voor alle leden van het district om het huidige Rotaryjaar met elkaar te vieren
  • 8 juli: vertrek landelijke estafette uit ons district vanuit Raalte



deel deze pagina: