© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
xx

youthservice

nummer 11 - mei 2023

 

Maandthema van Rotary International: youthservice


Youthservice, ook wel new generations genaamd, is naast clubservice, vocational service, communityservice en international service de vijfde avenue of service. Rotary International kent een aantal jeugdprogramma's die clubs een stimulans geven om de jeugd en jongeren meer en actiever te betrekken bij hun serviceprojecten.


  1. Intercontinentale jeugduitwisseling van 1 jaar,
    leeftijd 16-18 jaar
  2. Uitwisseling van gezin tot gezin 3 tot 6 weken,
    leeftijd 16 tot 19 jaar
  3. Zomerkamp 2 - 4 weken,
    leeftijd 15 tot 23 jaar
  4. New generations exchange (NGE) 1 week tot 3 maanden,
    leeftijd 18 tot 25 jaar
  5. Rotary youth leadership awards (RYLA) vaak een weekend,
    leeftijd 18 tot 26 jaar


De eerste 3 activiteiten worden door de Nederlandse districten gezamenlijk uitgevoerd via de stichting MDJC (multidistrictjeugdcommissie). NGE en RYLA vallen hier niet onder maar zijn jeugdactiviteiten per district. In Nederland kennen we daarnaast nog diverse aanvullingen zoals:

  • Jeugdvakantieweek, leeftijd basisschool
  • Handicamp circa 1 week, leeftijd 15 tot 25 jaar


MEER INFORMATIE OP DE SITE VAN ROTARY INTERNATIONAL...


MEER INFORMATIE OP DE MDJC-WEBSITE...



Rotaryjeugdstimuleringsprijs


Rotary maakt
jeugd weerbaarder

In ons district 1590 kennen we dan ook nog de bijzonder Rotaryjeugdstimuleringsprijs. Is het toeval of geeft het aan dat jongeren in de huidige maatschappij steeds vaker tegen problemen en zelfs bedreigingen aanlopen? Alle projecten die in de editie 2023 een gooi deden naar de Rotary Jeugdstimuleringsprijs kenmerkten zich door initiatieven om de jeugd weerbaarder te maken tegen de boze buitenwereld.

Drie van de vier regio’s van district 1590 hadden ditmaal voor inzendingen gezorgd, daartoe vaak aangezet door een plaatselijke Rotaryclub. Dat leverde in eerste instantie regionale winnaars op die zeker waren van een geldbedrag van elk € 2500. Zij mochten hun project ten overstaan van een deskundige jury in Hoogkerk presenteren en een gooi doen naar verdubbeling van hun prijs.

Die bonus werd in de wacht gesleept door de stichting La Forsa die haar basis heeft in de gemeente Smallingerland. De RC Drachten-De Wouden is daar al enkele jaren bewonderaar van. La Forsa startte in 2016 aanvankelijk in Drachten, maar is inmiddels ook actief in de Friese gemeenten Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel en Weststellingwerf. Opzet is kwetsbare jongeren te bereiken die moeite hebben om zich in de maatschappij staande te houden. Een positiever zelfbeeld kan daarbij helpen. Hoe herken je grenzen en geef je aan waar jouw grenzen liggen? Op welke manier word je zelfverzekerder en weerbaarder? Hoe vind je een eigen plekje in de huidige maatschappij en waar vind je jouw passie? 

La Forsa wil er zijn voor jongeren (tot nu toe meisjes) die hulp nodig hebben bij het zich staande houden in het leven. Het vergroten van de eigen weerbaarheid op zowel fysiek als mentaal vlak staat in de cursussen centraal: omgaan met pesten en training in zelfverdediging. Dit voorjaar wordt ook gestart met een jongensgroep.

LEES VERDER...



Verrassingsbezoek RI-president Jennifer Jones


Het zonnetje scheen stralender dan we haar dit jaar hadden zien doen en RC Lelystad en RC Batavia hadden een prachtig programma georganiseerd zonder te weten dat Jennifer onze speciale gast zou zijn. Het was een informeel bezoek en Jennifer had duidelijk te kennen gegeven dat ze vooral Rotarian onder de Rotarians wilde zijn en vooral het feest van 100 jaar Rotary in Nederland wilde meevieren. Dat was ook de reden dat haar bezoek geheim moest blijven. Jennifer en haar man Nick hebben volop genoten samen met iedereen om haar heen. Als gouverneurs vonden we het bezoek van Jennifer de kers op de taart in een speciaal jubileumjaar waarin heel veel Rotarians zich hebben ingezet voor de goede zaak.

ZIE OOK...



Grote opkomst bij digitale alv/da

 

Bij de digitale alv/da (algemene ledenvergadering/district assembly) op zaterdag 15 april waren 55 deelnemers aanwezig,  31 (van de 63) Rotaryclubs waren vertegenwoordigd en 4 van de 5 Rotaractclubs uit d1590 waren aanwezig. Een prachtige opkomst!

Tijdens de vlot verlopen vergadering is besproken dat de verenigingsvorm die ons district als enige van de 7 districten in Nederland heeft nog steeds erg goed passend is.De andere 6 districten hebben een stichtingsvorm.

Tijdens de vergadering zijn de 19 overleden Rotarians van onze clubs sinds maart 2022,  herdacht.

Er is unaniem decharge verleend aan IPDG Steven Helfrich voor het gevoerde financiële beleid en de verslaglegging daarvan van het Rotaryjaar 2021-2022.


Marijke Inklaar heeft als DGE een vooruitblik gegeven voor het volgende Rotaryjaar waarin het internationale thema 'Create Hope in the World' centraal staat. Marijke vraagt speciale aandacht  om met dit thema ook aandacht te besteden aan de mentale en geestelijke gezondheid voor als het eens lastig en moeilijk is. Dat kunnen we als Rotary wereldwijd waarmaken en ook op clubniveau is dat mogelijk. De speerpunten van komend jaar zullen zijn “bescherming leefklimaat” en “empowering girls” zijn. Verder zal “Shelterbox”  een belangrijk onderwerp zijn komend jaar. Er is door de vergadering een unaniem akkoord gegeven aan de begroting voor Rotaryjaar 2023-2024.

Omdat de gouverneurs de laatste jaren met name afkomstig waren uit regio 1, 2 en 3 is het afgelopen jaar een oproep gedaan voor een nieuwe gouverneur voor het jaar 2025-2026 woonachtig in regio 4. Dat is gelukt!  Door het DB is voorgedragen Nabil Sahhar van RC Ommen-Dedemsvaart. Er waren geen tegenkandidaten en de stemming leverde een unaniem positief besluit.

Francie Kaaijk (DGN en gouverneur in 2024-2025) vertelt over haar internationale training het afgelopen jaar en Nabil Sahar (DGND en gouverneur in 2025-2026) stelt zich voor (zie hieronder). Oud-gouverneur Hans Jansen wordt door de vergadering unaniem gekozen als nieuwe COL/COR-vertegenwoordiger van ons district vanaf 2023-2026 en oud-gouverneur Steven Helfrich wordt gekozen als plaatsvervanger van Hans. Als laatste wordt Rebecca Siebinga als PDG unaniem gekozen als kandidaat voor het nominating committee om de Nederlandse RI-director namens zone 20B te kiezen voor de periode 2025-2027.



Even voorstellen: Nabil Emil Sahhar, gouverneur 2025-2026

 

Zoals hierboven beschreven is Nabil Sahhar tijdens de digitale alv/da met 100 % van de stemmen gekozen als onze districtsgouverneur voor het Rotaryjaar 2025-2026. Nabil stelt zich graag voor:

"Als eerstgeboren zoon in Jeruzalem draag je al van jongs af aan de verantwoordelijkheid voor je jongere broers en zussen. Die verantwoordelijkheid binnen je eigen familie en iets voor de ander betekenen wordt zo al gauw een tweede natuur en breidt zich breder uit naar de omgeving en de samenleving. Vanuit die positie leer je je snel staande houden in allerlei situaties en er een deugd van te maken. Zo kom je zelf in balans tussen enerzijds opdrachtvoering en anderzijds er plezier in hebben..."


LEES VERDER...



Friendship exchange Zweden-Nederland

door inkomend gouverneur Marijke Inklaar



Van 20 t/m 23 april waren leden van drie Rotaryclubs uit Zweden (uit de omgeving van Göteborg) op bezoek bij twee Rotaryclubs in Oost-Groningen.

RC Winschoten en RC Pekela (mijn club) waren heel verheugd dat de Zweden bij hen op bezoek kwamen. En dat alles dankzij een ontmoeting bij het ontbijt tijdens de international convention in Houston.

Het was geweldig om de Zweedse gasten onze omgeving te laten zien en op zaterdagavond een gezellige avond met pubquiz met elkaar te hebben. Het leukste is echter dat we er in korte tijd nieuwe vrienden bij hebben gekregen. We kijken er dan ook heel erg naar uit om straks in september bij hen op bezoek te gaan.

Al met al is zo’n friendship exchange geweldig leuk om te doen.



Denk aan het aanvullen van de gegevens van de clubfunctionarissen in LeAd

door inkomend gouverneur Marijke Inklaar

 

Elk jaar krijgen Rotaryclubs een nieuw bestuur. Dit betekent dat deze gegevens ook elk jaar in LeAd  moeten worden bijgewerkt. Alle bestuursleden van clubs hebben hierover een mail ontvangen. Het is belangrijk dat dit alles voor 1 juli afgerond is.


KIJK HIER ALS JE NIET PRECIES MEER WEET HOE DAT MOET...



Midzomerrondje Paterswoldsemeer

een prachtige tocht voor een goed doel!


Rotaryclub Groningen-Oost organiseert op zaterdagavond 24 juni 2023 een midzomerwandeltocht om het Paterswoldsemeer. Langs de oevers van het meer wordt vanaf 19.00 uur een sfeervolle route van zo'n 11 kilometer gelopen met diverse bezienswaardigheden. In een gezellige ambiance krijgen wandelaars de mooie en verrassende kanten van het meer te zien.

Loop mee voor het goede doel. De opbrengst komt ten goede aan: Jeugdfonds Sport en Cultuur Groningen


MEER INFO EN AANMELDEN...


Belangrijke datums in 2023

 

 

  • Vanaf 22 april gaat de landelijke estafette langs alle clubs in ons district
  • 13 mei 2023: districtsconferentie (discon) in Harlingen van 11.30 -18.00 uur. Hét districstfeest voor alle leden van het district om het huidige Rotaryjaar met elkaar te vieren. Locatie: Maritieme Academie Harlingen, Almenumerweg 1 in Harlingen. Er is gratis parkeergelegenheid bij de Maritieme Academie, volg de verkeersbordjes. Het treinstation is 6 minuten lopen en het busstation is 1 minuut lopen. Je kunt je nog steeds aanmelden
  • Digitale post-PETS (voor inkomend voorzitters):
    • 12 juni Regio 1 (vanaf 20.00 uur)
    • 13 juni Regio 2 (vanaf 19.30 uur)
    • 15 juni Regio 4 (vanaf 20.00 uur)
    • 19 juni Regio 3 (vanaf 20.00 uur)
  • 26 juni gouverneursoverdracht Gerda Breeuwsma aan Marijke Inklaar RC Pekela
  • 8 juli: vertrek landelijke estafette uit ons district vanuit Raalte



deel deze pagina: