
LEEFMILIEU
Rotary heeft belang bij het beschermen van ons gemeenschappelijk erfgoed: het milieu.
Sinds 2021 maakt het aandachtsgebied leefmilieu deel uit van de Rotarydoelen: het is belangrijk dat wij ons inzetten voor een goed leefmilieu en de schadelijke invloeden zoveel mogelijk beperken. Dit aandachtsgebied is letterlijk wereldomvattend en heeft volop raakvlakken met andere aandachtsgebieden, zoals water, gezondheid, voedselvoorziening. Informatie over doel en de inzet van Rotary - op internationaal niveau - is te vinden op de website van de Environmental Sustainability Rotary Action Group (ESRAG).
Het hoeft geen betoog dat aandacht voor het leefmilieu begint bij onze directe omgeving. Acties op (inter)nationaal niveau voelen soms op afstand en niet altijd even concreet. Het is goed als Rotaryclub stil te staan wat je als club kunt doen, hoe kun je invulling geven aan het aandachtsgebied Leefmilieu, aan projecten veraf of juist dichtbij? Kunnen meerdere clubs samenwerken bij een actie voor verbetering van de leefomgeving? Zijn de acties van de club voldoende duurzaam? En hoe weten we eigenlijk hoe duurzaam we als club bezig zijn?
Binnen het district is een commissie leefomgeving actief. Die wil vooral de clubs ondersteunen, kennis delen, ideeen tussen de clubs uitwisselen en samenwerking stimuleren. Op de districtswebsite publiceert de commissie nieuws en contactgegevens.
0,0
is er de afgelopen vijf jaar door de Foundation aan global grants geïnvesteerd in milieugerelateerde doelen.
Inmiddels hebben 13 Rotaryclubs binnen het district een zogenoemde milieucommissaris aangewezen (LeAd-functie 20). Daarmee begint een netwerk binnen het district vorm te krijgen. Tijdens de recente (online) kennismakingsbijeenkomst werden direct ideeen voor acties en projecten uitgewisseld waar de clubs nu mee bezig zijn. Een greep daaruit: een pubquiz met thema duurzaamheid, maak een footprint (dan weet je hoe duurzaam de club bezig is), duurzaamheidsdag (een dag lesgeven op een middelbare school over verschillende thema’s), focus op verbeteren van de biodiversiteit, tegengaan voedselverspilling, natuurontwikkeling, lezingen en bedrijfsbezoeken met aandacht voor duurzaamheid, opruimacties (EndPlasticSoup). Binnenkort is deze informatie ook beschikbaar op de districtswebsite.
Het enthousiasme is er binnen dit netwerk. Deze maand zal een bezoek worden gebracht aan een natuurontwikkelingsproject in Friesland, ter lering en om elkaar beter te leren kennen. De uitnodiging is er aan alle clubs een milieucommissaris te benoemen, zo het netwerk uit te breiden en samen invulling te geven aan een goed leefmilieu.