Onze en jullie verhalen

Ik, Agnes, nodig iedere maand een aantal Rotarians van D1610 uit om te 'storytellen'. Een mooie manier om te verbinden rondom het maandthema.
Ik ben trots op de bijdragen van Suzan, Gerben, Nel, Marc en Hankje waarin zij ons meenemen in hun ervaringen met preventie en behandeling van ziekten.


Suzan Wolterman | Apotheek 
RC Breda-Mark en AA

Suzan Wolterman | Apotheek | RC Breda-Mark en AA

Preventieve zorg voor kwetsbare ouderen

Onlangs belde ik vanuit de apotheek naar de dochter van een dementerende, oudere meneer met de mededeling: “Uw vader mag minder pillen slikken en ik wil u daarbij helpen.”

Met het toenemen van de leeftijd worden mensen kwetsbaarder en kunnen bijwerkingen van vroeger opgestarte preventieve medicijnen nadelige gevolgen hebben. De balans van noodzaak tot continueren van medicatie kan gedurende het leven veranderen en dat moeten we als zorgverleners altijd in de gaten blijven houden. Bij kwetsbare ouderen vergroot een te lage bloeddruk en/of suikerspiegel bijvoorbeeld de kans op vallen, zeker wanneer ze ook nog slaap- en/of rustgevende medicatie slikken.

Ik had de huisarts gebeld en toestemming gekregen om met twee medicijnen aan de slag te gaan. De dochter achtte de kans van slagen echter klein omdat haar dementerende vader nogal aan zijn routine hing en daar hoorde het vaste aantal tabletjes in de ochtend en avond bij. Maar ze stond zelf wel achter het idee en na goed overleg heeft ze besloten de stoppoging in stapjes uit te voeren. En dat is gelukt. Meneer slikt zodoende 14 tabletten minder per week en zijn dochter was mij daarvoor erg dankbaar. Dit soort interventies, hoe klein ook, geven mijn dag als apotheker kleur.


Gerben Hoogsteen | Verzekeringsgeneeskunde | RC Hoeksche Waard-Binnenmaas

Voorkomen is beter dan genezen. Dat weet iedereen. Dit wordt in de gezondheidszorg op grote schaal toegepast bij infectieziekten door vaccinaties, het aanleggen van riolering en gebruik van schoon drinkwater. Dit noemen we primaire preventie. De secundaire preventie spoort gezonde mensen op met een verhoogd risico op een ziekte. Een voorbeeld hiervan zijn mensen met een erfelijke aandoening. Tertiaire preventie is het voorkomen van een verergering van een bestaande ziekte zoals behandeling met geneesmiddelen.

De westerse gezondheidszorg staat momenteel op de drempel van een van de belangrijkste transities uit haar bestaan, namelijk de transitie van tertiaire preventie naar meer secundaire en primaire preventie. Denk daarbij aan leefstijlgeneeskunde en positieve gezondheid. De eerste aanpak bestaat ondermeer uit verbetering van voeding en beweging

De tweede gaat vooral over het benadrukken van gezondheid in plaats van ziekte. Dat is hard nodig, omdat de gezondheidszorg in Nederland uit zijn voegen barst door de toename van chronische aandoeningen, de vergrijzing en de steeds hogere zorgkosten. Daarbij kunnen we bijvoorbeeld leren van de traditionele aanpak uit de ons omringende Duitstalige landen met hun traditie van de Kuurklinieken en de 5 zuilen van pastoor Kneipp, bestaande uit voeding, beweging, water, heilzame geneeskrachtige planten en emotionele stabiliteit.

Door de combinatie van bruikbare traditionele kennis en nieuwe kennis kunnen we in deze transitie de brug slaan naar meer preventie en minder ziekte. Hoe beter we dat doen hoe sneller we bij de oplossing voor de gezondheidszorg kunnen komen. Het hoopvolle is dat we dit kunnen, deze benodigde transitie.


Gerben Hoogsteen | Verzekeringsgeneeskunde
RC Hoeksche Waard-Binnenmaas


Nel Blessing- van Luijt | Geneeskunde |  RC Tilburg Triborch

Nel Blessing- van Luijt | Geneeskunde |  RC Tilburg Triborch

Preventie en behandeling van ziekten, dan denk ik meteen aan het grote internationale Rotary project “Polio de wereld uit“. Daar heb ik wel iets mee, zeker beroepsmatig en ook een beetje in verband met Rotary. De grote gevolgen die een ernstige besmetting voor de slachtoffers heeft, ken ik vooral uit mijn schooltijd. Er waren op elke school wel enkele kinderen die met een beenbeugel of met krukken liepen als gevolg van kinderverlamming. Sinds in 1957 de vaccinatie tegen polio in Nederland werd ingevoerd is het aantal slachtoffers dramatisch afgenomen. Alleen tijdens de uitbraken in 1978 en in 1992 onder kinderen die (vaak om geloofsredenen) niet gevaccineerd waren, werden 110 resp. 71 kinderen ziek. De laatste uitbraak maakte ik, als huisarts in opleiding, mee in de Biblebelt. De vertwijfeling van ouders over het wel of toch niet laten vaccineren van hun kinderen, is me altijd bijgebleven. En de link met Rotary? Eind 80'er jaren hielpen we als gezin mee met de button-verkoop bij de start van ”Polio de Wereld uit” op de Krabbenfoor voor vaders Rotaryclub Bergen op Zoom. Sinds mijn eigen Rotary-lidmaatschap bij Tilburg-Triborch en de introductie van de “End Polio Now Tulp” zijn er inmiddels de nodige zakken bloembollen cadeau gedaan aan vrienden in binnen- en buitenland.


Marc van der Hoek | Arbodiensten | RC Dordrecht-Thuredrecht

Gezondheid is rijkdom

Als Rotarian raakt het thema preventie en behandeling van ziekten, dat schrijnende verschillen kent, mij persoonlijk. Ik denk aan mijn bezoek aan Zuid-Afrika waar ik de ongelijke, krakende en piepende gezondheidszorg zag en voelde. In de indrukwekkende sloppenwijken van Johannesburg bezocht ik een eenvoudige kliniek waar ongeschoolde vrijwilligers wekelijks basisgezondheidszorg boden aan hulpeloze gezinnen.

De Nederlandse ongelijkheid is stukken minder maar wel schokkend: arme mensen gaan hier 8 jaar eerder dood dan rijke en ze leven 15 jaar minder in goede gezondheid. De talloze preventieprojecten op het gebied van leefstijl bereiken hen te weinig. 

Het moment dat er fruit werd uitgedeeld in de kliniek in Johannesburg herinnerde mij eraan hoe belangrijk het is om gezondheid niet alleen te zien als medische zorg, maar ook als educatie en preventie. Als Rotarian ondersteun ik het gedachtegoed van preventie, want vaak begint gezondheid met iets kleins – dichtbij en praktisch.

Marc van der Hoek | Arbodiensten 
RC Dordrecht-Thuredrecht


Hankje Escher | Kindergeneeskunde
RC Middelburg

Hankje Escher | Kindergeneeskunde | RC Middelburg

Mijn werk in het mooiste en (volgens de Rotterdammers) grootste Kinderziekenhuis van Nederland is elke dag weer anders en bijzonder. Op een ochtendspreekuur kan ik een 14-jarig meisje zien met al maandenlang buikpijn en schoolverzuim, maar ook een ondervoede baby met dagelijks 20 waterige poepluiers. Bij de eerste patiënt moet ik al mijn tact en empathie gebruiken om de ouders duidelijk te maken dat hun dochter vooral een psycholoog nodig heeft. Voor de ondervoede baby regel ik een bedje om sondevoeding te starten, en reserveer ik een plekje op mijn endoscopie programma van morgen. De biopten uit de dunne darm bekijk ik volgende week onder de microscoop. Dankbaarheid van ouders is er vaak, maar lang niet altijd. Zo zijn de ouders van de baby blij dat we hun zorgen serieus nemen, maar is de vader van het tienermeisje onthutst en boos omdat zijn dochter geen verder onderzoek krijgt. Hoe verschillend ouders en kinderen met ziekte omgaan verbaast me elke dag weer!