Onze en jullie verhalen

Ik nodig iedere maand een aantal Rotarians van D1610 uit om te 'storytellen'. Een mooie manier om te verbinden rondom het maandthema.
Ik ben trots op de bijdragen van Arjan, Ad, Boris  waarin zij ons meenemen in hun ervaringen met water.

Arjan Driesprong | RC Dordrecht  |  Drinkwater

Arjan Driesprong | RC Dordrecht  |  Drinkwater

Nederland Waterland?

We laten ons er graag op voorstaan: Nederland Waterland. Maar is dat terecht? Wel als het gaat om veiligheid, keringen en dijkenbouw. Maar minder als het gaat om waterkwaliteit, natuur en waterbeschikbaarheid. Helaas moeten we daar steeds weer op gewezen worden, bijvoorbeeld vanuit Europa. En ik zie dat ook in mijn praktijk: bronnen voor drinkwater worden schaarser en viezer. Terwijl iedereen het normaal vindt dat we met het best denkbare drinkwater douchen en de WC-doorspoelen… We komen in die bronnen bijvoorbeeld alle soorten PFAS, medicijnresten, en veel troep uit de landbouw tegen. En met veel moeite en tegen stijgende kosten halen we dat er allemaal weer uit. Onze grondwaterbeschermingsgebieden worden niet echt beschermd, en in een droge zomer ontstaat er een strijd om grondwater. Dat is jammer en onnodig. We kunnen zoveel beter! Om met Mathijs Bouwman onlangs in het Financieel Dagblad te spreken: ”Schoon water is wat Nederland uit zichzelf zou moeten willen”.


Boris Colsen | RC Hulst | Milieutechniek

Ik ben Boris Colsen, 50 jaar oud tweede generatie eigenaar en directeur van een familiebedrijf wat zich bezig houdt met het ontwikkelen en leveren van technologie op het gebied van waterzuivering en duurzame energie. De waarde van water en energie is mij dus met de paplepel ingegoten. In mijn dagelijkse werk ben ik al 20 jaar bezig om oplossingen te bedenken om water te zuiveren. 15 jaar geleden ben ik lid geworden van Rotaryclub Hulst en ben voorzitter van de Community commissie geworden. In die hoedanigheid heb ik een aantal jaren geleden een sanitatie project getrokken waarbij met hulp van Rotary en mijn lokale bedrijf in Zuid Afrika een Toiletblok bij een basisschool met 250 leerlingen gebouwd is. De oude toiletten waren al 40 jaar oud en voor meisjes waren er geen aparte blokken. Door de steun die wij als Rotary kunnen geven zijn er nu enkele honderden kinderen die dagelijks gebruik kunnen maken van modern sanitair. Iets wat bij ons normaal is maar wat zij zelf thuis niet hebben. Daarnaast ben ik vanuit mijn zakelijke en Rotary achtergrond betrokken geraakt bij de werkgroep Focus op Water wat middels storytelling, het aanbieden van een menukaart water (projecten, educatie, studenten) en het aanwerven van watercommissarissen in elke Rotary club het thema Water (en WASH) als focusarea onder de aandacht wilt brengen. Gezien de grote mondiale problemen met water (overstromingen, droogte, slechte kwaliteit) is deze focusarea voor mij de nieuwe End Polio Now. Dus bij deze een oproep aan jullie allen; meldt je aan als watercommissaris en maak (water)impact als Rotarian.

Boris Colsen | RC Hulst | Milieutechniek


Ad Valkenburg | RC Hoeksche Waard - Binnenmaas | Waterschappen

Ad Valkenburg | RC Hoeksche Waard - Binnenmaas | Waterschappen

In Nederland zijn er dingen die heel gewoon zijn, maar in andere landen lang niet zo vanzelfsprekend. Een goed voorbeeld hiervan is voldoende water. Dit komt niet alleen door onze ligging in de delta van de Maas en Rijn, maar ook dankzij de waterschappen. Deze waterschappen zijn uniek in de wereld!

Waterschappen bestaan al meer dan 750 jaar en hebben een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van ons land. Water heeft hier een eigen plek met eigen regelgeving, eigen wetten en een eigen bestuur. Deze eeuwenoude kennis delen de waterschappen met landen en organisaties die daar behoefte aan hebben, zoals in Indonesië, Zuid-Afrika, Colombia en Bolivia. Dit gebeurt via het programma "Blue Deal".

Binnen dit programma leveren de waterschappen vooral organisatorische kennis. Ze helpen bij het opzetten van structuren die zorgen voor continuïteit. Het gaat er niet om dat wij vertellen hoe zij het moeten doen, want dat weten ze vaak zelf wel. We ondersteunen hen bij het creëren van organisaties die duurzaam kunnen functioneren. In Nederland hebben we laten zien dat dit mogelijk is, al 750 jaar lang!



Paul Boeren | RC Tilburg | Waterbehandeling

‘’Wat mij fascineert, is dat water geen grenzen kent. Wat je op de ene plek doet, heeft invloed op een andere. Het is van groot belang dat we zorgvuldig omspringen met ons water. Als medeoprichter van Pathema zie ik elke dag hoe onmisbaar water is. In Nederland en ver daarbuiten helpen we bedrijven om (koel)water slimmer te gebruiken. Dankzij geavanceerde maar toegankelijke technologie voorkomen we oppervlaktewatervervuiling en waterverspilling door de industrie en door datacenters, wat helaas nog op grote schaal voorkomt. Volkomen onnodig en eenvoudig op te lossen.

 

Bij Pathema laten we met een hecht team zien dat innovatie niet altijd groots hoeft te zijn. Soms zit de grootste impact in relatief kleine veranderingen: minder verspilling, schoner water, efficiënter gebruik. Onze chemievrije en circulaire koelwatertechnologie bewijst dat duurzaamheid en efficiëntie hand in hand gaan, en daar ben ik trots op!

 

Door afvalwaterhergebruik wordt waterverspilling voorkomen. Dat is belangrijk: schoon water wordt alsmaar schaarser. Elke druppel telt. En als je dat optelt over honderdduizenden liters en honderden bedrijven, besef je dat we samen het verschil maken.’’

Paul Boeren | RC Tilburg | Waterbehandeling


Joep Appels | RC Loon op Zand | Wateronderzoek

Joep Appels | RC Loon op Zand | Wateronderzoek

Duurzaam met water: Regenwater slim hergebruiken

Het wordt steeds droger in Brabant, en schoon drinkwater is kostbaar. Daarom zijn mijn zoon Rick en ik een bedrijf gestart dat regenwater slim hergebruikt. Ons idee? Regenwater niet zomaar laten weglopen, maar inzetten voor dingen waar je geen drinkwater voor nodig hebt, zoals het doorspoelen van toiletten, het wassen van kleding en vaat, en het besproeien van groen.

Zo besparen we flink op drinkwater, zonder in te leveren op hygiëne. Als Rotarian zet ik me al langer in voor water, sanitatie en hygiëne (WASH), en met dit initiatief dragen we op een praktische manier bij aan een duurzamere toekomst voor zowel particulieren alsook bedrijven.

Ons doel is simpel: water slimmer gebruiken, zodat we in Brabant en daarbuiten beter voorbereid zijn op een drogere toekomst. Hopelijk inspireren we anderen om hetzelfde te doen!


Bettina Sommer-van Maanen | RC Gorinchem | Kunstenares

Toen Agnes me vroeg iets te schrijven, had ik net daarvoor contact met het Nationaal Comité 4 & 5 mei. Sinds 2020 heb ik mijn eigen bedrijf in ambachtelijke glaskunst. 6 jaar geleden was ik initiatiefnemer van het Oranjevaasje 75 jaar Vrijheid. Met prinses Margarita de Bourbon de Parme en een team ambachtsmensen ontwierpen we een prachtig vaasje dat eer deed aan het thema. De beweging in het vaasje 75 jaar Vrijheid symboliseert een abstracte zwerm opstijgende vogels, die hun vrijheid tegemoet vliegen.

Vrijheid is een actueel thema met oorlogen dichtbij en verder weg en veel onrust in de wereld. Wat kunst kan betekenen, is niet in 150 woorden op te schrijven. Ik ervaar een grote vrijheid nu ik me volledig kan richten op het ontwerpen van glaskunst voor opdrachtgevers.

Binnen Rotary Gorinchem is er aandacht voor kunst en cultuur in de eigen club maar ook voor de community. Het is essentieel dat we ons in vrijheid kunnen uiten en kunst & cultuur mogen beleven in de breedste zin van het woord. Of dit nu als kunstenaar, maker, bezoeker of ontvanger is. Kunst verbreedt je perspectief en zet aan tot (her)denken, vieren en verbinden. Dit zou overal ter wereld in vrijheid mogelijk moeten zijn.

Bettina Sommer-van Maanen
RC Gorinchem
Kunstenares