Sociale en Economische Ontwikkeling
Agnes nodigt iedere maand een aantal Rotarians van D1610 uit om te 'storytellen'. Een mooie manier om te verbinden rondom het maandthema.
Ik ben trots op de bijdragen van Chris, Henk, Ben, Sander, Willem-Peter en Frank waarin zij ons meenemen in hun ervaringen met sociale en economische ontwikkeling.
Chris Bosboom | Beleggingen
RC Geertruidenberg
Chris Bosboom | Beleggingen | RC Geertruidenberg
In mijn dagelijks werk als beleggingsspecialist bij Bustelberg Vermogensbeheer zie ik dat er veel geld is dat mensen over hebben. Financieel gezien is alles op orde bij de relaties waarvan ik het vermogen beheer en wat ik zo goed mogelijk voor hen laat renderen.
Daartegenover vind ik het belangrijk om ook op sociaal-maatschappelijk gebied mijn steentje bij te dragen voor mensen die het financieel vaak minder goed hebben. In mijn vrije tijd ben ik actief als ANWB-automaatje, waarbij ik minder draagkrachtige mensen binnen de regio van A naar B breng. Naast het feit dat je hiermee iets voor de maatschappij doet, zijn de conversaties in de auto altijd erg onderhoudend.
Rotary is voor mij een heel mooi vehikel dat je maatschappelijke betrokkenheid verder vergroot en mooi aansluit op bovenstaande.
Zo heb ik al een aantal keren meegeholpen een maatschappelijk event te organiseren vanuit Rotary Club Geertruidenberg. De tweejaarlijkse kinderfilmmiddag voor kinderen van statushouders is hier een prachtig voorbeeld van waarbij de reacties van de kinderen na afloop van het programma hartverwarmend zijn. De vraag vanuit de kinderen: “wanneer gaan we weer?” spreekt daarbij boekdelen en dat is waar je het voor doet!
Henk Quaak | Meubelfabricage | RC Ridderkerk
Verzuim op bordje van werkgever
“Vakpersoneel ligt niet voor het oprapen. Aanpakkers kan ik altijd wel gebruiken. Nieuw personeel blijkt nogal eens een achtergrond te hebben. Vorig jaar nam ik Bianca aan. Op haar eerste werkdag kwam ze 20 minuten te laat. Eind van de week moest ze eerder weg, naar de bewindvoerder. Toen ze twee weken er was, werd ze ziek. Ze bleek niet ziek, haar zoon had schooluitval.”
Bianca had moeite om haar eerdere banen te houden. Er ging een wereld voor Henk open...
Doel om uit bed te komen
“Ik vroeg me af of er gemotiveerde werkzoekenden zijn die moeite hebben om werk te vinden. Bijvoorbeeld door hun leeftijd. Ik ben lid van RC Ridderkerk en ik las in een Rotary Magazine een artikel over JobRotary. Daarom nam ik contact op met Cornelis Bonnet. Hij is een bevlogen ambassadeur van JobRotary. De presentatie die hij gaf, past bij de missie die mij voorstaat: werkzoekenden, die moeite hebben met toetreden tot de arbeidsmarkt, naar een baan te leiden. Onze club meldde zich aan bij Jobrotary; inmiddels zijn 3 leden actief als mentor. Ik vind het mooi om mensen weer een doel te geven om uit bed te komen.”
Henk Quaak is eigenaar van Decosier, een maatwerkmeubelmakerij. Zijn bedrijf groeide van eenmanszaak naar 30 medewerkers.
Henk Quaak | Meubelfabricage
RC Ridderkerk
Ben Veenhof | Financial Consultancy
RC Hoeksche Waard-Binnenmaas
Ben Veenhof | Financial Consultancy | RC Hoeksche Waard-Binnenmaas
Momenteel ben ik interim financial, maar ik heb ruim 25 jaar gewerkt in de accountancy. Altijd ingezet als vrijwilliger, zowel zichtbaar in vele penningmeesterschappen als onzichtbaar door een vader te helpen die in problemen was gekomen door een vechtscheiding, een ernstig ziek kind dat ‘gelukkig’ beter werd, maar later als jonge twintiger is overleden aan een rot-ziekte. Nee, de ondernemer is niet altijd steenrijk en heeft ook problemen.
Ik heb deze ondernemer destijds geholpen door voor hem zijn achterstallige aangiften inkomstenbelasting in te dienen inclusief jaarrekeningen. Indien je fors achterloopt gaat de belastingdienst een winst stellen die per jaar achterstand oploopt: er was sprake van een aanzienlijke teruggave inkomstenbelasting. Helaas waren er foutieve bedragen aan omzetbelasting aangegeven, dus uiteindelijk moest er betaald worden. Bijstand of zorgtoeslag was nooit aangevraagd, het recht daarop was vervallen. Dat was best moeilijk om te zien, desondanks was de ondernemer blij met de weggewerkte achterstanden. Voor mij een klein gebaar.
Sander Ros | Architect | RC Hoeksche Waard
Artificial Intelligence kan niet zonder ambacht
Al jong wist ik wat ik wilde worden: hetzelfde als mijn vader. Ambachtelijk, met Rotring pennen en kalkpapier, bracht hij prachtige gebouwen tot leven. Dit wilde ik ook! Architect worden!
Na mijn opleiding op de HTS en TU Delft was het vak echter veranderd. Schetsvellen en tekentafel waren ingewisseld voor computer en muis. Fotorealistisch vormgeven en digitaal renderen waren de nieuwe maatstaven.
Na 2D kwam het 3D computertekenen, een systeem waarin we integraal samenwerken met adviseurs en leveranciers in een digitaal BIM (Building Information Modeling). Heel mooi en handig, maar vaak miste ik het ambacht, de menselijke maat. Met een opdrachtgever aan tafel zitten en samen, met potlood en stift, tekenen aan een droom.
Inmiddels heeft AI (Artificial Intelligence) zijn intrede gedaan. Tekenaars worden prompt-schrijvers. Maar creativiteit laat zich niet vangen in algoritmes. Architectuur is een kunstvorm, die gaat over zingeving, betekenis, maatschappelijke relevantie. Ik zie AI als een geweldig hulpmiddel, maar voor écht gelukkigmakende gebouwen is nog altijd het hart en de ziel van de architect nodig.
Sander Ros | Architect
RC Hoeksche Waard
Willem Peter Huijssoon | Integraal Ontwerpmanager Civiele Bouw
RC Noord & Merwede
Willem Peter Huijssoon | Integraal Ontwerpmanager Civiele Bouw | RC Noord & Merwede
Als Integraal Ontwerpmanager op het project A16 Rotterdam heb ik de bijzondere verantwoordelijkheid om samen met mijn team te werken aan zowel de sociale als economische ontwikkeling van de omgeving. Dit gaat verder dan alleen het bouwen van wegen en viaducten; het is het vormgeven van een toekomst waarin de leefomgeving veiliger, toegankelijker en economisch vitaler wordt.
Elke dag ben ik trots dat ik vanuit mijn rol een bijdrage kan leveren aan deze veranderingen. Eén van de aspecten die mij raakt, is de invloed die we als ontwerpers kunnen uitoefenen op de sociale veiligheid van weggebruikers. Vooral fietsers en voetgangers verdienen onze extra aandacht. Hoe we de veiligheid tijdens de bouw waarborgen en hoe we die in de eindsituatie versterken, blijft een boeiende uitdaging. Het is fascinerend om te zien hoe elke ontwerpkeuze direct effect kan hebben op de veiligheid van mensen die de weg dagelijks zullen gebruiken.
Daarnaast is het project A16 Rotterdam voor mij niet alleen een bouwwerk, maar ook een ‘sociaal initiatief’. Met ons speciaal opgezette SROI-programma bieden we kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze mensen krijgen bij ons de kans om hun vaardigheden te ontwikkelen en een nieuwe toekomst op te bouwen.
De grootste voldoening haal ik echter uit het grotere plaatje: de bijdrage die we leveren aan de verbetering van de infrastructuur, die essentieel is voor de economische groei van de regio. Het bouwen van nieuwe wegen, tunnels en bruggen maakt ons land toekomstbestendig en zorgt ervoor dat mensen en goederen zich sneller en efficiënter kunnen verplaatsen. In dat opzicht is het niet zomaar een baan voor mij, maar een kans om met elke beslissing een stukje toekomst te bouwen.
Frank van der Wouw | Bedrijfsmakelaardij | RC Tilburg-Leijdal
Sociale en economische ontwikkeling, een thema dat past in mijn praktijk van de bedrijfsmakelaardij. Toen ik begin jaren ’90 mijn eerste stappen zette, bemiddelde ik eens bij de verhuur van een bedrijfsruimte met bovenwoning in Tilburg. Kandidaat was een jonge man van begin 20 met (waarschijnlijk) een niet-Nederlandse achtergrond. Hiermee bedoel ik niets verkeerds, maar ook in onze dagelijkse praktijk moesten de goeden soms onder de kwaden, met een ander normbesef, lijden. We hadden toen nog minder ervaring met taal- en culturele verschillen en waren meer bevooroordeeld dan nu, denk ik.
Deze jongeman was net een bedrijf gestart, had dus weinig vet op de botten, en wilde zijn nek uitsteken. Aan mij de taak hem in te schatten, geloofsbrieven en andere zekerheden te vragen zoals ik dat als jonge bedrijfsmakelaar geleerd had, om daarna mijn zakelijke opdrachtgever te overtuigen dat hij een langjarige overeenkomst met deze jonge man moest aangaan
Kortom: de zaak is gedaan, pand werd verhuurd.
Hoe mooi is het dan om deze huurder 30 jaar later te spreken, met inmiddels ook wat rimpels en grijs haar, en dat we ons elkaar en deze deal nog herinneren. Het betreffende pand huurt hij nog steeds en daarnaast is zijn bedrijf flink gegroeid door overname van branchegenoten en aankoop van bijbehorend vastgoed. Blij voor ons beiden dat ik toen doorgezet heb en hem de kans gegeven heb.
Frank van der Wouw | Bedrijfsmakelaardij
RC Tilburg Leijdal