80 JAAR BEVRIJDING

Smolenski Foundation - Een suggestie voor een programmaonderdeel in jouw club?

Je zult het zeker al in de programmering van de radio en TV gemerkt hebben: de tijd van herdenken breekt dit en begin volgend jaar weer aan. Het is in 2025 80 jaar geleden dat wij allen onze vrijheid herwonnen. Misschien een goede reden voor jouw Rotaryclub om bij dit feit in de programmering van dit Rotaryjaar stil te staan.

Rotaryclub Geertruidenberg deed dit op 7 mei jl. door het woord te geven aan Herman Teerhöfer, directeur van de Smolinski Foundation. Herman is als geestelijk verzorger en theoloog werkzaam in drie verpleeghuizen in Tilburg. Het werd een zeer bijzondere, soms door emoties getekende, avond. Er werd uitleg gegeven over de werkzaamheden van de Foundation en er werd verzameld interviewmateriaal getoond.

De Smolenski Foundation richt zich op het vastleggen van en voorlichten over oorlogservaringen. Van groot belang nu het aantal personen dat WO II zelf heeft meegemaakt gestaag afneemt. Net zoals Claude Lanzmann in ‘Shoa’ deed en recentelijk nog over de Jappenkampen in de film ‘Als ik mijn ogen sluit’ van Pieter van Huystee. Misschien heb je deze film nog niet zo lang geleden in jouw plaatselijke plaatselijke bioscoop gezien? ‘Terugkijken om vooruit te zien’ dus.

De Smolenski stichting1 wil - net zoals Claude Lanzmann dat deed - via het vastleggen van getuigenissen van slachtoffers over de oorlog en de concentratiekampen, de verdraagzaamheid en vrede bevorderen, alsook discriminatie en antisemitisme verminderen. Door kennis te verspreiden over de ervaringen van deze overlevenden, die hun ervaringen van de oorlog – waar onder Kamp Auschwitz – hun leven lang hebben meegedragen.

Je zou deze werkzaamheden van de Foundation kunnen karakteriseren als ‘oral history’ (mondelinge geschiedenis). Het is een onderzoeksmethode die gebruikmaakt van opgenomen interviews. Deze interviews geven inzicht in herinneringen van ooggetuigen aan een bepaalde gebeurtenis of periode. Oral history is bij uitstek een methode die geschiedenis verbindt met het heden en de actualiteit. Het kan een manier zijn om ook andere verhalen dan de gangbare verhalen in de lesmethoden kritisch te onderzoeken en te belichten.

Om die reden worden door de stichting educatieve pakketten voor onderwijsinstellingen ontworpen en verspreid en aan het middelbaar onderwijs - in het bijzonder geschiedenisleraren - ter beschikking gesteld. Activiteiten die het ondersteunen waard zijn, omdat daar ook de volgende generaties mee bereikt worden. Wil je de Smolenski Foundation bij jou in de club een podium geven, dan kun je het beste contact met hen opnemen via de website: www.smolinski.nl of met de voorzitter (herman@teerhofer.nl). Bellen kan ook op 06-19026954.

De Foundation poogt door het geven van lezingen, bekendheid en daarmee gelden te genereren die het voortbestaan van dit belangrijk werk mogelijk maken. Met het op professionele wijze opnemen en monteren van een interview en de transcriptie daarvan is ongeveer € 1000,- gemoeid. De stichting ontvangt geen subsidies en de gelden moeten door werving bijeengebracht worden.

Dr.Leo E.E. Ligthart
Rotary Club Geertuidenberg


1 Smolinski is van oorsprong een Pools-Joodse familienaam. De familie migreerde rond 1900 van Polen naar Duitsland en is daar geassimileerd. In de tijd van de opkomst van het Nationaal-Socialisme heeft de familie de naam verduitst en veranderd in Teerhöfer. De naam van de stichting werd gekozen om zo de naam Smolinski weer in ere te herstellen.