© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Stop - artikel Tubantia

STOP!

de risico’s van alcohol- en andere verslavingen voor jongeren

Een mooie carrière, een prachtig inkomen, feestjes: na haar studententijd komt Jessica Broekhuis terecht in de televisiewereld en oogst met haar scherpe tong al snel succes. Alles knettert en schittert, maar drank, coke en later gokken breken haar leven stukje bij beetje af. Na zestien slopende jaren beseft ze dat er iets radicaal moet veranderen. Ze vertrekt meer dood dan levend naar Zuid-Afrika, voor een intensief rehabtraject van zes maanden. Daarna begint haar herstel pas echt.

Jessica schreef haar ervaringen op in het boek: STOP, een eerlijk, geestig en tegelijk gevoelig boek over de vernietigende gevolgen van een verslaving. Vernietigend, niet alleen voor Jessica, maar ook voor haar familie en vrienden.

“Veel mensen hebben geen idee wat de ziekte verslaving betekent. Vaak is mij gevraagd: waarom ben je dan niet gestopt met gokken? Waarom ging je nog naar het casino? Waarom stapte je dronken in de auto? Waarom bleef je coke snuiven? Kun je dan niet stoppen voor de mensen om je heen? Je sleept vrienden en familie mee in je ondergang. Het antwoord is: het is een verslaving, het is een ziekte, niet van de verslaafde alleen, maar het is een ziekte voor de hele familie.”

Op een alcohol- of drugsverslaving rust een enorm taboe; het taboe op een gokverslaving is zo mogelijk nog groter. Jessica pleit voor openheid. Zij wil inzicht geven in de chronische ziekte die verslaving heet. Daarom heeft zij haar eigen stichting opgericht: de STOP Foundation.

“Ik wilde zelf voorlichting gaan geven aan jongeren. Als ervaringsdeskundige voel ik me erg betrokken bij deze groep, jongeren gaan me aan het hart. Het zaadje voor verslaving wordt geplant in de puberteit en jongvolwassenheid. Ik ben dan ook een groot voorstander van preventie en op tijd signaleren dat iemand gevaar loopt. Had iemand mij in mijn puberteit maar gewezen op de gevaren en risico’s van verslaving. Ik wist niet eens wat een verslaving was!

Ik wil mijn ervaring en kennis na mijn jarenlange verslaving inzetten om jongeren bewust en verantwoordelijk te maken, samen met de school de handen ineen slaan en de krachten bundelen. Mijn ervaring, kennis en deskundigheid op het gebied van verslaving kun je op geen enkele opleiding verwerven.”

Op dit moment is Jessica daarom bezig met het scholenproject ‘Durf jij’ voor leerlingen vanaf veertien jaar. Zij geeft samen met haar co-trainers interactieve voorlichting over genotsmiddelen, gamen en gokken. Met Alexa Gratama, de voorzitter én medeoprichter van de stichting STOP Foundation, heeft zij lesmateriaal ontwikkeld dat leerlingen aanspoort om na te denken en te praten over hun eigen alcohol- en drugsgebruik: loop ik risico, ken ik iemand die misschien risico loopt?

Iedere ontmoeting met leerlingen eindigt in een creatieve opdracht: maak je eigen anti-alcohol- of anti-drugscampagne. Zij maken de meest fantastische, ontroerende, grappige filmpjes. “Wie kan beter weten hoe je deze doelgroep aanspreekt dan de doelgroep zelf?!”

“Ik vind het elke keer weer bijzonder om voor een klas te staan en met de leerlingen in gesprek te gaan. Jonge mensen experimenteren met drank en drugs. Als ik ze dan vertel dat twee op de tien mensen verslavingsgevoelig zijn, en dat één daarvan in een kliniek beland schrikken ze écht. Dan gaan ze naar elkaar kijken. In onze interactieve voorlichtingslessen zijn de jongeren heel eerlijk over hun drankgebruik en soms over hun drugsgebruik. Bij sommigen is het al eens misgegaan, coma, blackouts, maar gelukkig hebben ze daarvan geleerd. In een 3e/4e klas met gemiddeld 28 leerlingen drinken er drie à vier niet. De een omdat hij het niet lekker vindt, de ander omdat zij in haar familie te maken heeft met alcoholisme of omdat een broertje of zusje ernstig ziek is. Denk: kanker. Deze pubers zeggen uit volle overtuiging: wij willen gezond leven, drank is gif. In alle klassen luisteren ze met zo veel respect naar mijn verhaal. Dat raakt me elke keer weer. Aan het eind van de les is er altijd de mogelijkheid om vragen te stellen en in elke klas wordt me gevraagd: ‘Is het goed gekomen met je familie?’ Dat geeft voor mij aan hoe betrokken deze jonge mensen zijn en dat ze echt beseffen waar dit over gaat.”

Wat de STOP Foundation alle jongeren mee wil geven, is dat je niet moet drinken als je eenzaam bent, je verdrietig voelt of om een andere reden niet goed in je vel zit. Dat je alleen moet drinken wanneer jij dat zélf wilt, én mag van je ouders, en niet – zoals zo vaak gebeurt – omdat iedereen het doet, nooit onder druk van de groep. Als je drinkt en je kunt niet stoppen na drie drankjes, je drinkt steeds door totdat je dronken bent: vraag dan om hulp. Als jij ziet dat een vriend of vriendin vaak te veel drinkt, maak dat dan bespreekbaar, hoe moeilijk dat soms ook is. Pas op jezelf en zorg goed voor elkaar. Het leven is te mooi en te kort om het door je vingers te laten glippen. Verspil geen kostbare jaren.

“Mijn droom is dat ons project op zo veel mogelijk scholen in Nederland uitgevoerd kan worden, zodat er over tien jaar geen kwetsbare tieners en jongvolwassenen meer zijn die te veel drinken, drugs gebruiken, gamen en gokken.”

Om dit project op scholen in Twente te kunnen uitvoeren heeft de STOP Foundation geld nodig. Daarom organiseert Rotaryclub Delden-Borne na een heel succesvol running dinner in 2016 opnieuw een running dinner. Op zaterdag 21 april bereiden negen restaurants in Delden een verrukkelijk diner voor dit goede doel. Iedereen kan zich inschrijven via de website www.rotarydeldenborne.nl/runningdinner.

Het boek kun je bestellen op https://www.bol.com/nl/p/stop/9200000057065456/?suggestionType=typedsearch&bltgh=bf23ab13-0137-4219-9aed-73f9a29d5f28.1.2.ProductImage