© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Workshop informatie

1. Stilstaan in de zesde versnelling, moreel beraad (in het ziekenhuis)

Schaarste, hoge werkdruk, toenemende vergrijzing, mondige patiënten en schrijnende draaideurpatiënten… morele dilemma’s genoeg in de zorg. Wat doe je als het moreel wringt en je geen oplossing ziet? Dan houd je een moreel beraad. In deze workshop ga je kennismaken met een van de vele methodieken, afhankelijk van de (meest prangende) casus. Welke gesprekshouding vergt een moreel beraad? Wat maakt het anders dan een intervisie? Kom het ervaren! Heb je zelf een prangend moreel dilemma? Neem die vooral mee. We bespreken deze casus dan in vertrouwen aan de hand van een gepaste methodiek.

Sandra Lem is geestelijk verzorger bij Máxima MC en na afstuderen aan de Universiteit voor Humanistiek (BA en MA) werkzaam in de verpleeghuiszorg. Sinds 2019 in het ziekenhuis. De core business van haar werkzaamheden is patiënten- en naastenzorg op het gebied van zingeving en morele counseling. Daarnaast is ze vice-voorzitter van de Commissie Ethiek binnen MMC en geeft jaarlijks trainingen intern en extern over ethiek, dialooggesprek, teamdynamiek, zingeving en communicatie, interculturele competentie, palliatieve zorg en voice dialogue.

 

(Terug naar hoofdpagina)


2. Voel je kunstenaar van je eigen leven

Levenskunstenaars streven naar persoonlijk meesterschap en belichamen de eigenschappen van leiderschap. Integriteit is hun kompas, een licht dat hen door de duisternis van twijfel en verleiding leidt. Als een schilder met een penseel, creëren ze een leven van betekenis en waarheid. In elk moment, in elke beslissing, vormen zij een meesterwerk van authenticiteit en wijsheid met respect voor iedereen die met hen leeft. Hoe doe je dat?

Hans Arnold is een innovatieve maatschappelijke ondernemer. Met expertise in AI, besluitvorming en internationale zakelijke expansie, zoekt hij voortdurend naar mogelijkheden om betaalbare producten te ontwikkelen die de kwaliteit van leven van mensen met dementie wereldwijd te verbeteren. Hans omarmt ondernemerschap die diepgeworteld is in menselijke waarden.

 (Terug naar hoofdpagina)

 

3. Voorbeeldige organisaties

Naomi Ellemers, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en haar echtgenoot Dick de Gilder, universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, deden uitgebreid onderzoek naar allerlei morele aspecten van organisaties (waaronder integriteit) en schreven daar een mooi boek over, De voorbeeldige organisatie, dat ertoe uitnodigt om in gesprek te gaan. Dat willen we in deze workshop doen, met een korte inleiding als vertrekpunt en aan de hand van een aantal richtvragen ontleend aan het boek, die waarschijnlijk meer dan voldoende gespreksstof zullen opleveren.

dr. R.L. (Rogier) van der Wal is als lector Ethisch Werken verbonden aan het Instituut voor HRM & Toegepaste Psychologie van Fontys Hogeschool. Hij is tevens fellow bij de Thorbeckeleerstoel van de Universiteit Leiden. Eerder werkte Van der Wal o.a. bij de gemeente Almere, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en Platform 31. Hij is classicus, filosoof en bestuurskundige en naast zijn baan als lector ook actief als literair vertaler uit het Latijn en het Hongaars.

 

(Terug naar hoofdpagina)


4. Integriteit en ongewenste omgangsvormen op de werkvloer

Dagelijks berichten media over bedrijven en instanties die geconfronteerd worden met grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer of integriteitsschendingen. De reactie is vaak “dat gebeurt niet bij ons” of “wij hadden allang ingegrepen”, maar is dat zo? Weet u wat speelt op de werkvloer en hoe u kan optreden? Wat zijn “do’s en don’ts” voor een werkgever in geval van signalen van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer? In deze interactieve workshop wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden ingegaan op relevante kaders, arbeidsrechtelijke perikelen rondom ontslag en worden tips gegeven voor een zorgvuldig onderzoek. Ook wordt aandacht besteed aan de rol van de vertrouwenspersoon en mediation als interventiemiddel.

Debby Hermans, partner bij Banning Advocaten, is arbeidsrecht advocaat, MfN mediator en vertrouwenspersoon. Debby staat werkgevers en werknemers bij in onder meer reorganisaties, ontslagzaken, klacht- en tuchtprocedures en is betrokken bij onderzoeken naar grensoverschrijdend gedrag.

 

 (Terug naar hoofdpagina)


5. Iedereen integer en positief met MooierMens.app

Wat zou het fijn zijn als iedereen op de werkvloer dagelijks integer en sociaal handelt. Niet omdat een manager dat eist, niet omdat met straf gedreigd wordt en niet omdat klanten of overheden dat afdwingen. Wel omdat men graag vanuit een persoonlijke balans het ‘goede’ wil doen. Voor een positief en moreel gezond werkklimaat. Hoe goed is jouw organisatie bezig? Tijdens een interactieve workshop laat Theunissen ervaren hoe MooierMens.app steunt bij meer integer en positief gedrag. Breng kernwaarden tot leven!

 

Dr. Nicolet Theunissen promoveerde in de medische psychologie (Universiteit Leiden, 1999) en behaalde een MSc in ontwikkelingspsychologie (Universiteit Utrecht, 1990). Zij is Senior gedragswetenschapper en eigenaar van Future Life Research BV.  – ontwikkelde MooierMens.app, de e-changing webapp voor meer positief gedrag en een betere wereld. Ze verbindt wetenschap en praktijk voor meer positief gedrag en een betere wereld.

 

(Terug naar hoofdpagina)


6. Onkreukbaar op de Zuidas

De workshop Onkreukbaar op de Zuidas neemt je mee in een documentaire in productie waarin een zoektocht is gestart  naar 1 onkreukbaar iemand op de Zuidas. In de workshop ga je aan de slag met vragen als:Wat is onkreukbaarheid? Hoe herken je onkreukbaarheid in de praktijk? Waarmee krijg je te maken als je een onkreukbaar persoon probeert te steunen, in een werkomgeving waarin dat onveilig kan zijn?

Joost van de Loo (ingenieur, journalist, filmmaker) werkt als impact producer met mensen die het systeem van binnenuit willen veranderen. Meer info: https://impactindepraktijk.nl/

(Terug naar hoofdpagina)


7.  Body Language

Integriteit is de zekerheid die mensen voelen dat iemand het beste met ze voor heeft. Je non-verbale communicatie bepaalt voor een groot deel de impact die je hebt op de ander. Niet onbelangrijk dus om je bewustzijn hiervan te vergroten. In de masterclass Body Language leer ik je een aantal basisprincipes en krijg je inzicht in je eigen lichaamstaal.

Roos Huls: Senior negotiation, gedragsverandering, transformationeel leiderschap en verkoopadviseur. Expert op het gebied van burgerberaad.

(Terug naar hoofdpagina)


8. Cobatten

In vergaderzalen en op heidagen eindigen veel gesprekken op dezelfde plek als waar ze begonnen: ieder z’n eigen mening en het eigen gelijk voorop. En dat terwijl we meestal op zoek zijn naar een gezamenlijke visie en nieuwe ideeën. Dat je verder komt als je de verbinding durft aan te gaan met de ander, weten we eigenlijk wel. Maar hoe je die verbinding tot stand kan brengen? En hoe een kritische houding daarin een plek heeft? Kom meer te weten over het coöperatieve gesprek! 

Wouter Colpaert is Integratief counselor | Beroepscoach | Trainer coöperatieve gespreksvoering | Docent levensbeschouwing & filosofie

(Terug naar hoofdpagina)


9. Navigeren op een Ethisch Kompas: betekenis en implicaties

Internationaal wordt het gesprek over integer gedrag van professionals, managers en bestuurders in alle beroepsgroepen gevoed door het idee dat zij zich moeten laten leiden door een 'ethisch' of 'moreel' kompas. In deze interactieve workshop krijg je zicht op de betekenis van de ethisch kompas metafoor en inzicht in wat de implicaties zijn voor de ontwikkeling van zo’n kompas in de beroepspraktijk.

Lieke van Stekelenburg (MA in Theology & Ethics) coacht professionals, management- en directieleden bij hun loopbaan- en levensvragen en in de ontwikkeling (en inzetten) van een ethisch kompas (een thema waar zij dit jaar op promoveert). Daarnaast leidt Lieke Toegepast Psychologen op bij Fontys Hogeschool Eindhoven. De morele dimensie in leven en werk en de relatie tussen groei, ontwikkeling en zingeving in het postmoderne leven zijn leidende thema’s in haar werk.

 

 (Terug naar hoofdpagina)