Rotary Foundation seminar 2024
Regio 22 Rotary Foundation seminar - Natuur in het hart
30-11-2024 Universiteit Utrecht – Academiegebouw
Leestijd 10 minuten
Aangezien het vandaag allemaal ging om de natuur in je hart te hebben was dit een passend begin voor vandaag. Anja nam ons mee naar het bestaan van het voedselbos. Wat is nu precies zo een voedselbos ? Het is de bedoeling om een dode bodem om te toveren tot een gebied vol wormen, pissebedden, schimmels en bacteriën . Als de grond, nu goed verlucht, eenmaal is verrijkt met deze elementen dan wordt het tijd om het bos in te richten. Denk hierbij aan het beplanten met allerlei vruchtbomen, amandel- en linde bomen, zuring, zeekool en ananaslelie.
Dus een variatie van bomen, struiken, kruiden, bodembedekkers en wortelgewassen. Zo ontstaat een ecosysteem wat zichzelf in stand houd. Het mooie hiervan is dat er geen mest nodig is. Dit in tegenstelling tot homogene bossen waar de grond meer en meer verarmd en water opnemen steeds moeilijker wordt.
Met de plannen van het inrichten wordt er rekening mee gehouden dat kleinere gewassen en grotere gewassen zo worden geplaatst dat elk gewas voldoende zonlicht krijgt. Mede door de nu rijke bodem met eerder genoemde elementen worden bladeren en andere restanten veel beter verteerd en maken zo de mineralen die weer opneembaar zijn voor de gewassen. Als eenmaal alles geplant is hoeft de mens niet meer in te grijpen. Na enkele jaren ontstaat een bos waar het hele jaar eetbare dingen te vinden zijn. Denk hierbij aan groentes, hardfruit, klein fruit en noten.
Nu was het plan ontstaan om als Rotary een eigen voedsel- en speelbos op te zetten. In haar functie als voorzitter 100 jaar Rotary zijn ze onder haar leiding aan de slag gegaan om dit te gaan realiseren en wel op de volgende manier :
- Verbinden van de clubs door een emissie-vrije estafette. We kennen allemaal nog wel de bakfiets die door onze regio werd gereden.
- Fundraising met de verkoop van de puzzels.
- Locatieplanning van het toekomstige bos bij de finish van de estafette.
- Eerste schop in de grond tijdens afsluiting van het 100 jarig jubileum.
De tweede voordracht werd gehouden door Wido Dorigo, lid van de Rotary club Brussel en hoofd van de “Environmental Sustainability Rotary Action Group” in België.
ESRAG is opgericht om leden van de Rotary-familie wereldwijd in staat te stellen projecten te promoten en te ondersteunen die het milieu, de ecologie en leefgebieden beschermen en die ook gemeenschappen versterken waarvan het voortbestaan, de middelen van bestaan en de identiteit afhankelijk zijn van het milieu.
Het grote streven van ESRAG is om op internationaal niveau , Rotary International en Foundation, een Zero Co2 emissie in 2040 te bereiken. Daarnaast streven ze om op districts- en clubniveau duurzaam te worden.
Wido onderstreepte ook het belang om eens te kijken of we op clubniveau een milieucommissie kunnen oprichten. Het milieu onderhoudt al het leven op aarde en Rotary kan de mensheid niet effectief of duurzaam dienen zonder zich ook te richten op het ondersteunen van het welzijn van de planeet. In juni 2020 hebben de Rotary Foundation Trustees en Rotary International Board of Directors unaniem goedgekeurd om "Protecting the Environment" toe te voegen als een nieuw aandachtsgebied. Dit vergroot Rotary’ s potentieel om projecten te ontwikkelen, financieren en implementeren die gericht zijn op een positieve impact op het milieu.
In een wereld waarin steeds meer mensen zich zorgen maken over het milieu, zal Rotary ‘s adoptie van dit nieuwe aandachtsgebied ervoor zorgen dat het als relevant wordt gezien en de problemen van de moderne wereld omarmt. Focussen op het milieu is een kans om contact te leggen met jongere mensen en hen aan te moedigen deel uit te maken van een organisatie die hun behoefte om te werken aan milieuverbetering en duurzaamheid aanpakt.
Nu was het tijd om over te schakelen naar het Engels . Onze volgende spreekster was Debbie Kanyon-Jackson, veelzijdig ambassadeur voor Rotary Girls Empowerment voor Nederland en Vlaanderen.
Het kernpunt van het verhaal is ”schoonwater en economische zelfstandigheid” in Afrika.
Met schoonwater bevorderen wij niet alleen de gezondheid voor meisjes maar geven we ze ook toegang tot onderwijs en daardoor een betere toekomst. Dit voor zichzelf, hun gezinnen en hun communities.
Stap 1 is er om voor te zorgen dat dicht bij de woonlocaties bronnen worden geslagen zodat de jonge meisjes niet meer de taak hoeven te vervullen om water van verder te halen en daar de kleren te wassen hetgeen veel tijd kost.
Stap 2 is om in de tijd die nu vrij komt de meisjes te laten leren.
Stap 3 is er voor te zorgen dat er op de scholen schoon drinkwater en voor hen aparte sanitaire voorziening komen. Dit vooral om de mogelijkheid te bieden om hun maandelijkse cyclus in een eigen sfeer te kunnen verzorgen.
Waarom is dit zo belangrijk? Ieder meisje heeft het recht om baas te zijn over haar eigen leven en haar eigen toekomst. Onderwijs is hierin een essentiële eerste stap. Met meer zelfvertrouwen komen betere kansen en opgeleide meisjes hebben minder kinderen en gezondere gezinnen.
Op dit moment hebben zestig miljoen meisjes nog geen toegang tot basisonderwijs. Van de 960 miljoen mensen die analfabeet zijn is twee-derde een meisje. Opgeleide meisjes verdienen meer. Zij voegen wereldwijd 30 biljoen (!) toe aan het BBP.
De laatste spreekster voor de pauze was Rudina Turhani, Major Gifts Officer in Zurich.
Rudina neemt ons mee in de wereld van donaties. Hoe gaat het er aan toe en wat kan er allemaal gedaan worden?
Hoe kunnen wij als Rotary het verschil maken? Buiten het doen van giften en ondersteuning is het belangrijk om het goede werk van de Rotary onder de aandacht te brengen in je regio. Donaties worden geïnvesteerd, en de bestede winsten worden gebruikt om elk programma of aandachtsgebied dat door de donor wordt gekozen, voor altijd te ondersteunen.
De waarde van donaties neemt met de tijd toe. De mogelijkheid om uw gift te personaliseren (aandachtsgebied, programma, district, studiebeurzen) en uw eigen donatiefonds op te richten. Een directe impact is dat jaarlijkse donaties aan uw favoriete Rotary-programma's helpen mensen vandaag een beter leven te leiden. Een gift voor de lange-termijn ondersteunt uw favoriete levensveranderende programma's voor altijd.
Wie geeft er nu aan de Rotary Foundation ?
Wat zijn de mogelijk doelen om aan te geven ?
Net voor dat we dachten dat we konden gaan genieten van de pauze werden we getrakteerd met het bezoek van enkele artsen die zich bezighouden met een van de grondpijlers van de Rotary :
Poliomyelitis, of polio, is een verlammende en mogelijk dodelijke ziekte die kinderen in sommige delen van de wereld nog steeds bedreigt. Poliovirus dringt het zenuwstelsel binnen en kan binnen enkele uren totale verlamming veroorzaken. Het kan mensen van elke leeftijd treffen, maar treft vooral kinderen onder de vijf jaar. Polio kan worden voorkomen door vaccins, maar het is niet te genezen. In tegenstelling tot de meeste ziekten kan polio worden uitgeroeid.
Al meer dan 35 jaar zetten Rotary en onze partners zich in om polio wereldwijd uit te roeien. Ons PolioPlus-programma was het eerste initiatief om de wereldwijde uitroeiing van polio aan te pakken door kinderen op grote schaal te vaccineren. Als kernpartner in het Global Polio Eradication Initiative richt Rotary zich op belangenbehartiging, fondsenwerving, werving van vrijwilligers en bewustwording.
Tegenwoordig hebben we het aantal gevallen van polio met 99,9 procent verminderd, en slechts twee landen melden nog steeds gevallen van wild poliovirus: Afghanistan en Pakistan.
Deze bevlogen dames, Ilja Bogart, Marijke Inklaar en Emanuelle Groenen (vlnr) vertelden over hun ervaringen in Afrika alwaar ze in lokale dorpen bezig zijn geweest met het vaccineren.
We zijn er nog niet klaar mee, maar wel heel goed op weg !
Nu was het toch echt tijd om even een pauze te nemen. Na een kleine drie uur informatie te hebben gekregen hadden we daar wel behoefte aan. Onder het genot van koffie en thee werd er bijgepraat over wat we allemaal gehoord hadden. Veel interessante informatie , verteld door bevlogen sprekers. Na een half uur keerden we terug naar de aula.
De vijfde spreker was Paul Bailleul, gepensioneerd ontwerper/ondernemer en voormalig docent Universiteit Antwerpen.
Het motto van Paul is “alles is met elkaar verbonden-denkkaders om naar een toekomst te navigeren”. In dit licht moeten we streven naar een beter milieu. Hij stelt dat de mens de aarde heeft verwondt. Dit door een proces van ontginning , storten , lozen en bergenvol van materialen. We moeten van materialisme overstappen naar het nieuw-materialisme. Anders gezegd van een situatie dat materialen functioneel zijn tot ze hun functie verliezen (afval) tot een situatie waar materialen hun waarde niet verliezen en zij blijven bestaan. Hij stipt aan dat in dit proces de mens niet centraal staat maar een deel is van een groter geheel. Een geheel waar de aarde blijft bestaan en materialen regenereert. Dit veranderen van het ecosysteem is een heelproces hetgeen een samenspel is tussen de natuur en de mens die geen afval meer produceert.
Hoe houden we de aarde bewoonbaar ?
- Niet blindstaren op groei en productie Leefbaarheid en bewoonbaarheid centraal stellen
- van rendabiliteit naar relevantie
Na deze woorden van hoop en reflectie een volgend thema voor het milieu.
Nu kwam aan het woord Madelon Schaap, inkomend regio 22 Rotary Foundation Coördinator.
Madelon zet zich in voor de strijd tegen de “plastic soup”, het wereldwijde probleem van een enorme berg plastic afval. “End plastic soup” is een Rotary initiatief dat wordt ondersteund door duizenden Rotarians en honderden Rotary, Rotaract & Interact clubs wereldwijd. De ambitie is dat er in 2050 geen plastic soep meer is in onze oceanen, zeeën en dat er geen plastic afval meer wordt gedumpt en onze meren, rivieren, bossen, parken en straten. Het plastic vrij krijgen van de oceaan is van oorsprong een idee van onze landgenoot Boyan Slot. Hij werkte het basisidee uit in zijn tijd bij de Universiteit Delft. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie (zie theoceancleanup.com).
Aangezien dit bedrijf volledig afhankelijk is van donaties en andere manieren van hulp heeft ook de Rotary dit opgenomen in een poging om het probleem van plasticvervuiling op te lossen en te voorkomen. Maar dat kunnen we natuurlijk niet alleen. Buiten vele onderdelen van de Rotary hebben nog meer instanties zich hier bij aangesloten.
Het begint allemaal met het erkennen van het probleem gevolgd door een weloverwogen aanpak in samenwerking met vele instanties. Een van de acties die hiervoor wordt georganiseerd is de jaarlijkse, wereldwijde, actie dag. Dit staat in het teken van het opruimen van (plastic) afval in je eigen gebied. De eerstvolgende dag is op 7 juni 2025.
Elke actie, groot of klein heeft een waardevolle bijdrage om de oplossing te realiseren.
Als laatste spreker was uitgenodigd Herman Kasper Gilissen, professor aan de Universiteit Utrecht en Delta Klimaat Centrum te Vlissingen.
Herman hield een passievol betoog over de verandering van het klimaat en de mogelijke gevolgen die ons te wachten staan. Waar liggen de problemen en wat zijn de eventuele oplossingen om de gevolgen voor ons zo veel mogelijk te beperken?
Hij heeft een bijzondere interesse in het waterrecht en de praktijk van het Nederlandse waterbeheer. Zijn leeropdracht betreft de vraag welke bijdrage het recht kan leveren aan het vergroten van de duurzaamheid en klimaatbestendigheid van delta's, de Zeeuwse delta in het bijzonder.
Wereldwijd wonen meer dan 500 miljoen mensen in delta’s zoals Zeeland. De leefbaarheid van deze deltagebieden staat onder druk, onder andere door klimaatverandering, zeespiegelstijging en verlies aan biodiversiteit. De vraag hoe we delta’s veilig en toekomstbestendig kunnen maken staat centraal in het Delta Climate Center.
Er zijn meerdere scenario’s te bedenken hoe we de gevolgen van de zeespiegel gaan aanpakken.
Dit noemen we klimaatadaptie en dit kan onder andere door :
- Gesloten bescherming - het ophogen van de kuststrook en droogmalen van het achterland
- Open bescherming – het ophogen van alle rivierdijken
- Zeewaarts keren – het aanleggen van kunstmatige eilanden in de zee (beschermd met dijken)
- Meebewegen – de natuur zijn gang laten gaan en massaal verhuizen naar hoger gelegen gebieden (oostwaarts)
Er zijn meerdere scenario’s voor de klimaatverandering voor Nederland in 2100, afhankelijk van de uitstoot van CO2 en/of de afname of toename van de jaarlijkse neerslag. Daarnaast zullen we een keuze moeten maken hoe we ons beschermen. Dit op basis van risicobenadering. Mogelijke oplossingen zijn een verbod om te bouwen in de uiterwaarden, of in risicogebieden te bouwen op palen, meer en hogere dijken aan te leggen … en hoe te reageren na overstromingen.
We moeten allemaal bewust zijn dat er wat gaat veranderen. En we zullen allemaal ons best moeten doen om maatregelen te implementeren en die ook na te volgen om de gevolgen van de klimaatverandering zo klein mogelijk te houden.
Het slotwoord van vanmiddag was voor Kathleen van Rysseghem, coördinator en organisator van het seminar.
Een dankwoord namens ons allen voor de perfecte organisatie, keuze van de sprekers en de inspirerende locatie.
Wat ons restte was een lekkere lunch in de Senaatszaal. We konden genieten van heerlijke broodjes zodat we weer met een gevulde maag huiswaarts konden keren.
RC Gulpen - Heuvelland
Update 2025-0119