De amerikaanse presidentsverkiezingen
De presidentsverkiezingen in Amerika zijn voor ons in Nederland belangrijk, maar we hebben geen invloed en begrijpen het ook niet helemaal. Wat gebeurt er en waarom?
In Amerika
Wat vond ik the most shocking toen ik in Amerika was? Dat mijn vooroordelen klopten. Ik had een training van Deepak Chopra geboekt: een warm bad voor hart & ziel dat in schril contrast stond met de moddervette mensen in de supermarkt die kilozakken chips en Cola kopen.
Maar wat ik nu zie is nog hysterisch veel erger dan toen. Je mag gerust een trouwe Trump fan zijn hoor, no hard feelings. De helft van Amerika stemt ook op hem en daar snap ik werkelijk helemaal niets van!
Doldraaiend op rodeo stier
De meeste Amerikanen die ik spreek vinden het belachelijk om financieel bij te dragen aan herstel van een medeburger na bijvoorbeeld een hartaanval. Basaal je medeburgers laten barsten vind ik dan weer volslagen belachelijk. Een collectieve ziektekostenverzekering vind ik het minimale instapniveau van menselijke civilisatie.
Maar het kan altijd erger. Trump schiet verbaal alles en iedereen die voor zijn voeten komt aan flarden en van zelfreflectie schijnt hij geen last te hebben. Dat hij met zijn agressie nog meer agressie uitlokt is voor hem een brug te ver. Het maakt hem alleen maar bozer. Wat ik zie is een doldraaiende president op een rodeo stier. Hoe kan het zijn, dat hij grote kans maakt de Amerikaanse verkiezingen te winnen?
De kiesmannen
Genio legt als Roterian uit, dat Amerikanen hun verkiezingen heel anders organiseren dan wij. Bovendien biedt het politieke systeem door regelingen in de Amerikaanse grondwet voordeel voor de huidige Republikeinse partij.
Per district wordt namelijk eenzelfde aantal kiesmannen gekozen. Daardoor zijn de christelijk-conservatieve staten in het midden relatief veel zwaarder vertegenwoordigd dan de dichtbevolkte staten aan de kust.
Trump adoratie
Vanuit hun cultuur bewonderen Amerikanen self-made men zoals Trump zich graag profileert. Ze bewonderen de mensen die iets opbouwen, die iets doen, die aanpakken. Die bewonderen ze meer dan iemand met een intellectuele carrière. Zie daar de roots voor de Trump adoratie.
In dunbevolkte staten in midden Amerika is de cultuur verder sterk beïnvloed door afkeer van de dichtbevolkte oost- en westkust, waar in de ogen van midwest kiezers on-Amerikaanse waarden de hoofdrol spelen en zelfs het christendom verkwanseld is.
Jezelf verdedigen
Eind vorige eeuw was voor Amerikanen een Amerikaanse wereld. Maar Amerika is no longer de mondiale top of the bill, waardoor in Amerika een gevoel van desoriëntatie groeit en soms zelfs de overhand krijgt. Het is de rodeo stier die steeds harder rondjes draait.
Hoe verdedig je jezelf in een steeds gekker wordende wereld? Met de midwest waarden die door de Democratische Partij worden aangehangen is de grondwettelijke bepaling dat je jezelf moet kunnen verdedigen vanzelfsprekend. Daarom zijn zij aanhanger van het dragen van wapens.
Met de vuist op tafel
De Amerikaanse macht en positie wordt zowel economisch als politiek bedreigd door China, Rusland en het luie afhankelijke Europa. Het antwoord daarop zoeken de kiezers in een sterke man die misschien wel fouten heeft, maar duidelijke taal spreekt en met de vuist op tafel slaat.
Daartegen is Kamela Harris een vrouw van immigrantenafkomst zonder duidelijk omschreven ideeën en geassocieerd wordt met de massa-immigratie aan de zuidgrens.
Halve waarheden
Trumps tactiek is gebaseerd op het ondergraven van haar positie en rol als vicepresident. Bovendien trekt hij haar mentale capaciteiten in twijfel. Dit doet hij allemaal met hele en halve waarheden en onwaarheden.
Harris profileert zich als degene die uit haar verleden weet hoe zij met ‘foute mannen’ om moet gaan en de Amerikaanse waarden ook écht hoog houdt en niet alleen een lippendienst bewijst.
Nek aan nek
Het is een nek aan nek race en het debat van dinsdagnacht is belangrijk voor de verkiezingen in november. Als Harris als winnaar van het debat naar voren komt, worden haar kansen groter, want door het politieke systeem moet Democraat Harris substantieel meer kiezers trekken dan Republikein Trump.
In 2016 won Trump van de Democratische Hillary Clinton, alhoewel Clinton 3 miljoen kiezers meer had. Het stelsel van de kiesdistricten bevoordeelde Trump. Het wordt dus super spannend!
Jouw stem telt!
Bij de Rotary Club Heerenveen hebben we een positieve invloed op onze directe leefomgeving. We geloven sterk in wie goed doet, goed ontmoet. Ook jouw stem telt!
Heb je zin om een gebaar terug te maken naar hen die dat hard nodig hebben? Dan nodig ik je van harte uit voor een kop koffie of -thee. Ik trakteer ok? Maken we even kennis. Je mail is welkom op nieuweleden@rcheerenveen.nl
Namens Rotary Club Heerenveen,
Bodo Agterhof