© 2025 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Jaarbericht 2020

STICHTING PLATTELANDSONTWIKKELING SENEGAL (SPS)

FRANKENSLAG 350 - 2582 JB DEN HAAG

Bankrekeningnr. NL88 RABO 0357155866 t.n.v. Stichting SPS Den Haag (C:\Users\Frankenslag\Desktop\backupFrankenslag\Mijn documenten\FotosGinneken\PB090229.JPGSPS heeft ANBI status)

Surf eens naar onze website: www.spsenegal.nl

JAARBERICHT 2020

Eind oktober stond in de krant dat 140 migranten waren verdronken die op weg waren in een piroque, een kleine vissersboot, vanuit Senegal naar de Canarische Eilanden. Dat geeft toch weer te denken hoe wanhopig de jeugd in West Afrika moet zijn om zo’n gevaarlijke tocht te ondernemen. In totaal kwamen er in 2020 elfduizend migranten aan op de Canarische eilanden. De meesten zullen vertrokken zijn vanuit Mauritanië en Senegal. De redenen van het vertrek van deze jongeren zijn voornamelijk van economische aard. Het zijn geen vluchtelingen maar mensen op zoek naar werk en een salaris. Dat is in hun land moeilijk te krijgen. Zij hebben bovendien gezien dat gezinnen die een familielid in Europa hebben in een stenen huis wonen, gebouwd van het geld dat is gestuurd. Want dat is zeker, de migranten die in Europa werk hebben gevonden sturen hun inkomsten voor een groot deel naar de familie in hun vaderland.

Deze moeilijke arbeidssituatie bestaat al jaren maar nu in 2020 komt daar nog eens het probleem bij van de corona.

Senegal nam snel maatregelingen toen de Covid 19 daar uitbrak: avondklok, beperkt openbaar vervoer, scholen gesloten, geen markten. Het resultaat is dat er slechts 438 mensen zijn overleden op een bevolking van vijftien miljoen. Wel heeft deze pandemie een economisch effect op de huishoudens die afhankelijk zijn voor hun inkomsten van bijvoorbeeld kleinschalige landbouw. In de dorpen in de regio van Ndondol waar de SPS projecten ondersteunt wonen voornamelijk kleine boeren. Het is niet verwonderlijk dat nu nog meer jonge mensen willen emigreren. Dat zal de komende tijd zo blijven als er geen gunstiger omstandigheden komen om aan inkomsten te komen. Van de overheid is weinig hulp te verwachten. De bevolking blijft afhankelijk van hulp van NGO’s.

Projecten

Waterproject in Mbomboye

In het jaarbericht van 2019 werd al uitgebreid geschreven over het grote waterproject in Mbomboye. De afspraak met Caritas Thies is gemaakt dat dit project gefinancierd zal worden door middel van cofinanciering van Manos Unidas (Spaanse ontwikkelingsorganisatie), Gemeente Ndondol, lokale bevolking en SPS. De SPS heeft dit jaar actief fondsen, instellingen en particulieren aangeschreven voor een bijdrage. Daar is zeer goed op gereageerd, wij hebben het beoogde bedrag van €79.000 inmiddels ontvangen. Dit wordt besteed aan de constructie van 45 waterbassins en de leidingen naar daar naar toe en naar verschillende locaties in het dorp, een electrische pomp op zonne-energie, de omheining van het tuinbouwterrein van 9 hectaren. In eerste instantie leek het te risicovol om zonne-energie te gebruiken, maar daar is nu een solide oplossing voor gevonden.

Manos Unidas is zeer geïnteresseerd om het grootste deel van dit project te financieren. Helaas is vanwege de corona pandemie nu hun voorkeur uitgegaan naar het financieren van corona-gerelateerde problemen. In het begin van 2021 zullen zij beslissen hoeveel hun bijdrage kan zijn. Overigens hebben zij naar SPS geschreven dat zij al jaren goed samenwerken met Caritas Thies. Het ziet er dus hoopvol uit, maar het is afwachten. Gelukkig dat er in Afrika een ander besef van “tijd” is dan in Nederland. Voorlopig blijft het bedrag dat voor dit project bestemd is op onze Nederlandse SPS rekening staan. De inwoners van Mbomboye moeten nog even wachten op schoon drinkwater en de tuinbouwers met het verbouwen van groenten voor de verkoop.

 

Eenzelfde waterproject is twee jaar geleden aangelegd in het dorp

Ndiedieng ongeveer twintig kilometer van Mbomboye. Er is daar

hard gewerkt in de tuinbouw met een goed resultaat. De oogst van

tomaten en paprika was overvloedig en de verdiensten ook.

De boeren in Ndiedieng hadden als groep een mikrokrediet voor stieren of koeien van SPS ontvangen. De uitwerpselen van de dieren worden gebruikt voor bemesting van de schrale tuinbouwgrond.

In de toekomst kan Mbomboye ook zo’n mikrokrediet aanvragen.

 

 

 

GEFINANCIERDE PROJECTEN IN 2020

1: COC:\Users\Gebruiker\Desktop\fotos senegal nieuw\disc 3\IMG_1685.JPGNSULTATIEBUREAU VOOR BABYS EN KLEUTERS

In januari en februari gingen de consultatiewerkzaamheden gewoon door. Daarna kwam de lockdown waardoor het samenkomen van groepen niet mogelijk was. 1255 kinderen en 222 volwassenen kregen wel hulp en extra voeding bij de kliniek van de missiezusters in Ndondol waar Philomene ook werkt. In totaal werden er ook nog 108 ondervoede baby’s geholpen. De SPS financierde de aankoop van weegschalen voor het wegen van de baby’s.

2. MIKROKREDIET VOOR VROUWENGROEPEN

Na het uitbreken van de corona werden de markten gesloten waardoor voor veel vrouwen die een microcrediet hadden gekregen geen bussiness meer was. Ook hadden zij geen geld meer voor het kopen van zaden voor de verbouw van groenten. SPS stuurde geld om toch zaden te kunnen kopen. Gelukkig viel er veel regen in de zomer waardoor de opbrengst van de landbouw goed was en de vrouwen gierst en pinda’s konden verkopen waardoor zij toch het microcrediet konden terugbetalen.

3. SCHOONMAAKACTIVITEITEN IN NDONDOL

Philomene is nog steeds actief met enkele vrouwengroepen in Ndondol om het dorp schoon

te houden Omdat zij in groepen werken is het een mooie sociale bezigheid.

4. NOODGEVALLEN

In 2020 werd een extra bedrag overgemaakt aan de missiezusters voor medicijnen en voor

noodgevallen. De zusters bepalen zelf waaraan deze bijdrage wordt besteed.

Het kan gaan om ziekte, begrafenis, armoede, voedseltekort.

5. BIBLIOTHEEK EN ONDERWIJS

De bibliotheek, die op het terrein van de missiezusters naast het lyceum ligt en door SPS

is gefinancierd, werd ook dit jaar weer druk bezocht. De school was tijdelijk gesloten maar

de kinderen konden toch het grootste deel van het jaar de bibliotheek gebruiken.

Verder financiert SPS deels een sociaal werker die voorlichting geeft in de dorpen over

hygiëne, voedsel, gezondheid, milieu, en nu ook corona.

6. TUINBOUW DOOR VROUWEN

Niet voor alle 15 vrouwengroepen die tuinbouw bedrijven was het een succesvol jaar. Vanwege de corona was er te weinig begeleiding, er was geen geld om zaden en kunstmest te kopen, de tomatenteelt ging in sommige dorpen verloren vanwege te veel regen, kapotte motorpompen konden niet gemaakt worden, en er zaten veel wormen in de grond. Slechts in 7 dorpen was er een goede tomatenoogst. Inmiddels zijn ze begonnen met de voorbereidingen van de uienteelt. Dat is een sterker gewas en groeit over het algemeen goed in de droge periode. Het zal dit jaar wel weer beter gaan.

7. STUDIEBEURZEN

D:\Fotos Senegal Januari 2018 Bis\IMG_3027.jpgMarie Therese Diouf uit Mboro is begonnen aan haar tweede cursusjaar in Thies bij Claire Logis. Het is een opleiding in koken en bakken en algemene vorming. Een soort huishoudschool. Met deze opleiding hebben de meisjes meer kans op werk of, als ze erg ondernemend zijn, om bijvoorbeeld zelf een klein restaurant beginnen. Voor drie kinderen van een zeer arme familie in Ndondol is het schoolgeld betaald. Om in de toekomst uit deze armoede te komen is onderwijs voor kinderen een prioriteit.

8. KOUNKANé

Met hulp van een Luxemburgse organisatie hebben de missiezusters een polikliniek kunnen laten bouwen in Kounkané. Tot nu toe was er weinig medische hulp in de wijde omgeving. Deze polikliniek wordt zeer druk bezocht. Omdat niet iedereen in staat is vanuit een afgelegen dorp naar de kliniek te komen als ze ziek zijn, heeft SPS voor een deel de aanschaf van een auto gefinancierd zodat de verpleegkundigen ook de dorpen in de omgeving kunnen bezoeken om medische hulp te geven.

PLANNEN VOOR 2021

We hopen dat voor het waterproject in Mbomboye genoeg financiële hulp zal komen om dit jaar met de bouw van de watertoren te starten en ook nog in gebruik te nemen. De jaarlijks terugkerende activiteiten zullen ook dit jaar worden ondersteund. Extra activiteiten zullen worden gefinancierd voor de vrouwen die tuinbouw bedrijven.

We blijven verder open staan voor nieuwe aanvragen, bijvoorbeeld voor jongeren om economisch onafhankelijk te worden door bijvoorbeeld het verlenen van een mikro-krediet voor kleine gezamenlijk opgezette ondernemingen.

Het bestuur dankt alle donateurs hartelijk voor de steun die de Stichting Plattelandsontwikkeling Senegal in het afgelopen jaar weer heeft gekregen

Annet Oosthoek, Carien Röselaers-Pluimers, Claar de Roy-Brokmeier, Geert van Asbeck, Henriette Pluimers