© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Recept voor kerstkoekjes

Het kant en klare koekjesdeeg van Heel Koggenland Bakt is niet meer beschikbaar.

Meedoen kan uiteraard nog wel. Je kunt zelf koekjesdeeg maken. Deel je bak-activiteiten op social media op zaterdag 19 december. Zet in het bericht bij je foto’s #heelkoggenlandbakt.

Heel veel bak en uitdeel plezier!!

INGREDIËNTEN

200 gr roomboter

100 gr basterdsuiker

300 gr bloem + extra

1 eidooier

1 tl vanille-extract

1 snufje zout

Extra nodig: eventueel glazuur, amandelschaafsel of poedersuiker voor decoratie

BEREIDING KERSTKOEKJES

Laat de boter op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed twee bakplaten met bakpapier.

Snijd de roomboter in stukjes en doe deze samen met de suiker in een kom. Klop door elkaar tot de suiker is opgenomen door de roomboter.

Zeef de bloem en voeg deze samen met de eidooier, het vanille-extract en een snufje zout toe aan het botermengsel. Kneed alles met je handen tot een mooi deeg. Laat het deeg nu een uurtje rusten in de koelkast, ingepakt in plasticfolie (of nog liever, een herbruikbare bijenwasdoek).

Bestuif je aanrecht en een deegroller met wat bloem en rol de helft van het deeg uit tot ongeveer een halve centimeter dikte. Leg de andere helft nog even terug in de koelkast.

Steek koekjes uit het deeg, leg de koekjes op de bakplaat.

Bak de kerstkoekjes in 14-16 minuten af in de oven tot ze lichtbruin beginnen te worden. Maak ondertussen de tweede batch koekjes op dezelfde manier en bak ook deze af.

Laat de kerstkoekjes volledig afkoelen op de bakplaat, daarna kun je eventueel beginnen met versieren.