Voedselbossen: een veelbelovende klimaatrobuuste oplossing
Voedselbossen: een veelbelovende klimaatrobuuste oplossing
Stijn Heijs, bestuurslid Stichting Voedselbosbouw Nederland gaf op 19 december 2023 online bij RC Leefklimaat een lezing over voedselbossen. Heijs heeft veel ervaring in de agrifood productie en afzetketens.
Hij kan dus als geen ander vertellen over voedselbossen als natuurinclusieve landbouwmethode mét rendement voor de boer. Een voedselbos betreft een multicultuur in een open gebied, dus aan een bosrand. Het is een prachtige combinatie van meerdere vakgebieden. Er zijn drie elementen die een voedselbos laten functioneren: fotosynthese, bodemleven en systeemsoorten die zichzelf regelen (stikstofbinders en mineralen accumulatoren).
Het oudste voedselbos Ketelbroek dateert van 2009. Qua beheer gaat het om observeren en vooral niet te veel weghalen. Lukt je dat, dan heb je na 10 jaar en bij een oppervlakte van 5 hectare, een afzetmarkt en kun je er als boer van leven. Voordeel: geen dure machines (en dus geen afhankelijkheid van investeerders), bewatering nauwelijks nodig, een heel breed palet aan opbrengst (klimaatzone bepaalt opbrengst), werkgelegenheid. Een bijbehorend verdienmodel werd ontwikkeld door Universiteit Wageningen en de Hogere Agrarische School.
Er zijn nu in Nederland 31 voedselbossen. Het streven is op niet al te lange termijn: 100. En daarna: goed voorbeeld doet volgen!
NB: In het kader van de viering van 100 jaar Rotary in Nederland (1923-2023) is op 16 december een start gemaakt met een ROTARY VOEDSELBOS in Sluiskil, Zeeuws-Vlaanderen. Meer op Rotary.nl/100