Tommy Wieringa over Nirwana
Schrijversavond 6 november: Tommy Wieringa
Schrijversavond
Voor het vierde jaar organiseerden wij samen met de Bibliotheek Eemland een schrijversavond. En net als de vorige edities stond er een klinkende naam op het podium: Tommy Wieringa. In een volle Marcuskerk in Leusden hield Wieringa een mooi persoonlijk verhaal over de totstandkoming van zijn nieuwe roman Nirwana. Letterlijk zin voor zin komen zijn romans en columns uit zijn pen. “De volgende zin komt pas op papier als ik helemaal tevreden ben met de huidige”, aldus Wieringa. Met passie vertelde hij over het belang van goed leesonderwijs, dat naar zijn mening in België stukken beter is dan in Nederland. Ook vertelde Wieringa over het uitgebreide onderzoek dat hij doet voor zijn boeken en hoe de reis die zijn romanfiguren maken soms opmerkelijk overeenkomen met zijn eigen reis door het leven.
Tommy Wieringa
Tommy Wieringa (1967) brak in 2005 door met de roman Joe Speedboot. Hij had in 2002 al het bekroonde Alles over Tristan (Halewijnprijs, 2002) geschreven. Voor zijn roman Dit zijn de namen ontving hij de Libris Literatuurprijs, en De heilige Rita werd bekroond met de lezers- én de juryprijs van de BookSpot Literatuurprijs. Zijn werk wordt wereldwijd vertaald. Zijn nieuwe boek Nirwana is op 19 september 2023 verschenen.
Nirwana
Wie is die man die binnen de familie wordt vereerd als een heilige? Willem Adema geldt als een visionair waterbouwkundige met een besmet verleden. Hij vecht aan Duitse zijde aan het oostfront om de olievelden van de Kaukasus te veroveren, maar halverwege de oorlog komt hij tot inkeer en sluit zich aan bij het verzet. Na zijn gevangenisstraf pioniert hij in Venezuela voor de olie-industrie en vanaf de jaren zestig speelt hij een hoofdrol in de offshore op de Noordzee. Zijn kleinzoon Hugo Adema is een beroemd kunstenaar wiens leven in een impasse is geraakt nadat zijn grote liefde hem heeft verlaten. Om de tijd te doden keert hij terug naar het landgoed van zijn grootouders waar hij is opgegroeid, om het verleden van zijn inmiddels honderdjarige grootvader te onderzoeken. Was zijn overstap naar het verzet oprecht of ingegeven door opportunistische motieven, en welke rol speelde hij werkelijk aan het oostfront?
Intussen beschouwt Hugo de tijd waarin hij zelf leeft steeds meer als een voortzetting van die veroveringsoorlog met andere middelen. Wanneer zijn vroegere gouvernante overlijdt, duiken in haar huis de verloren gewaande dagboeken van zijn grootvader op, die een ontstellend nieuw licht werpen op diens oorlogsjaren.
In Nirwana gaat de Tweede Wereldoorlog een groots verband aan met de verbrandingstijd van nu. Deze hoogst actuele roman leert dat het vuur een goede knecht is, maar een slechte meester.