Activiteiten
Deze pagina geeft een samenvatting van lopende en afgeronde activiteiten waarvoor wij de handen uit de mouwen steken of fondsen werven:
Conservatorium Foundation Maastricht (2024-heden)
Vanaf dit jaar gaat onze club de fundraising activiteiten van Conservatorium Maastricht Foundation ondersteunen door deel te nemen aan het Dine & Music for Talent event. De Stichting Conservatorium Maastricht Foundation is 10 jaar geleden opgericht en heeft als doel het genereren van middelen ten behoeve van ondersteuning van de ontwikkeling van getalenteerde musici, als student verbonden aan het Conservatorium Maastricht. Met financiele steun van de stichting draagt zij bij in de (hoge) kosten van een muziekinstrument of techniek, zodat talentvolle musici zich kunnen blijven ontwikkelen. Op 4 april vind het eerstvolgende Dine & Music for Talent funderaising event plaats in de Hotel Managementschool Maastricht.
Bijdrage aan Age@Minds Fonds (2024)
Onze club heeft een donatie gedaan aan het Age@Minds Fonds. Dit fonds is opgericht om onderzoek te financieren gericht op de ontwikkeling van betere behandelprogramma's voor ouderen met dementie en chronische en psychische klachten. Een vitale oude dag is belangrijk voor iedereen. Zeker in onze regio met een groot mijnverleden vraagt goede behandeling dit extra aandacht. Op 31 oktober vindt een event plaats (18.30 - 22.00 uur) in Filmhuis ZICHT in Sittard. Deze avond staat in het teken van het mijnverleden en wordt een mooi samenzijn met inspirerende verhalen, hapjes, drankjes en de vertoning van de film Gluckauf met als doel fondsen voor meer onderzoek naar betere behandelmethoden op te halen. Oprichter van het Age@Minds Fonds, is Sjacko Sobczak, onderzoeker Universiteit Maastricht en ouderenpsychiater Mondriaan.
Kindvriendelijke gipskamer (2024)
Door de organisatie van een verhalenschrijf wedstrijd in de bijlage VIA - De Limburger hebben we geld ingezameld voor de gipskamer van het MosaKids Kinderziekenhuis van het Maastricht UMC+ . Door een ervaringsverhaal in te sturen plus een donatie steunde elke deelnemer aan de schrijfwedstrijd de kindvriendelijke aankleding van de gipskamer van het MosaKids Kinderziekenhuis. Deze actie wordt mede georganiseerd door VIA - De Limburger en het Kinderonderzoekfonds Limburg.
ZweitveurLeid (2024-heden)
Jaarlijks organiseert de stichting ZweitveurLeid in januari een hardloop/wandel event in Maastricht om donaties op te halen voor mensen die in armoede leven. Wij hebben vanaf dit jaar meegelopen en zo kunnen bijdragen.
Via Maasmeermin de maas plastic vrij maken (2023-heden)
Het project Maasmeermin is door de drie Maastrichtse Rotaryclubs opgezet om de Maas zoveel als mogelijk plasticvrij te maken. Met het project willen we bereiken dat iedere Maastrichtenaar ervan bewust wordt dat plastic dat door de stad zweeft vroeg of laat in de Maas terechtkomt.” Op de website Maasmeermin wordt niet alleen duidelijk gemaakt wat dat voor de Maas, flora en fauna en de wereldzeeën betekent. Je wordt er ook aangespoord bij te dragen aan minder plastics in de Maas of elders. “Heb jij vandaag al een stuk plastic opgeraapt?” Ter beeldvorming: in de oceanen zijn oppervlaktes drijvend plastic te vinden die bijna even groot zijn als Spanje en Frankrijk samen. De Maasmeermin wordt behalve door de drie Rotaryclubs ook gesteund door Watersport Club Treech ’42, de Gemeente Maastricht en Hotel StayOkay.
@Ease (2023)
In het kader van Rotary 100 jaar hebben wij, door het organiseren van een fiets-wandel-hardloop estafette en gala diner, samen met de drie Maastrichtse Rotaryclubs, fondsen opgehaald voor de stichting @Ease te Maastricht. Jongeren kunnen bij @Ease anoniem praten over alles waar zij mee zitten. Bijvoorbeeld over stress, eenzaamheid, depressie, onzekerheid, drugsgebruik, een onveilige thuissituatie of iets anders. Het zetten van de eerste stap om het over een problemen te hebben, is voor de meeste jonge mensen best lastig. @Ease heeft een inloophuis en vrijwilligers die praten over problemen laagdrempelig mogelijk maken.
Stichting De Gouwe & Stichting Persoonlijke verzorging (2023-heden)
Jaarlijks zetten we ons in om kleding en verzorgingsproducten in te zamelen voor (voorheen) de stichting De Gouwe en sinds 2024 de stichting Persoonlijke verzorging / kledingbank Maastricht. De stichting persoonlijke verzorging / kledingbank is gehuisvest in gebouw De Rink aan de Zoetmanstraat te Maastricht.
De Voedselbank (2022-heden)
Al sinds een aantal jaren zet onze club zich in voor de stichting De Voedselbank. Op de tweede zaterdag van december vormen we een hele dag een inzamelpunt bij de ingang van een aantal supermarkten en vragen bezoekers houdbare levensmiddelen te doneren. De houdbare producten verzamelen wij in grote kratten die door de voedselbank geleverd worden. Meestal komt de vrachtwagen een paar keer per dag langs om volle kratten op te halen en nieuwe lege kratten achter te laten. Het is altijd hartverwarmend te ervaren hoeveel mensen bereid zijn iets extra’s te kopen en dit via ons inzamelpunt aan de voedselbank te doneren.
Hospice Trajectum (2023)
In maart 2023 hebben de voorzitter en secretaris van ons bestuur de opbrengst van de kerstloterij gedoneerd aan het hospice Trajectum in Maastricht. Onze gift is besteed aan een uitstapje voor de vrijwilligers om hen in het zonnetje te zetten. Na de overhandiging van de cheque werd een rondleiding aangeboden door het gebouw en was er gelegenheid met een aantal vrijwilligers te spreken. Ze waren zeer onder de indruk van het goede werk dat vrijwilligers voor het hospice verzetten.
Het Credohuis (2018)
In 2018 zijn we 2 keer in het Credohuis aan de slag gegaan in het huis en de tuin. Tijdens een warme juli-dag schilderdenen we een frisse mintgroene kleur op de gevel, schuurden en beitsten we een loungehoek en werden containers in de voortuin netjes weggewerkt. In het najaar zijn frisse, jonge planten in de voortuin gezet.
Onderhoud Limburgse natuur (2019)
In 2019 hebben we ons samen met de stichting IKL (tegenwoordig genaamd het steunpunt Landschapsbeheer van het Limburgs Landschap) als vrijwilligers ingezet voor het Limburgse Landschap. Dit keer in Bemelen waar we al snoeiend, takken verzamelend en pratend de ochtend doorkomen. Na afloop koffie en vlaai en de dag erna hebben we bijna allemaal last van spierpijn. Moe maar voldaan.
Dance Battles - Gala on tour (2016)
In november 2016 organiseerden de drie Rotaryclubs van Maastricht gezamenlijk het Gala Maastricht. 14 Limburgse VIP-koppels gingen de strijd aan in verschillende Dance Battles. Daarna maakten alle gasten de dansvloer zelf onveilig. Het Maastricht Gala on Tour is méér dan een onvergetelijke avond. Samen steunden we ook nog eens het Alzheimeronderzoekfonds Limburg. Maar liefst € 12.000 werd bijeen gedanst voor dit prachtige doel!
Tastsculptuur Maastricht (2016)
In 2016 heeft de Rotaryclub Maastricht-Geuldal de zogenaamde Tastsculptuur aan de gemeente Maastricht aangeboden. Burgemeester Annemarie Penn-ter Strake heeft deze feestelijk onthuld. De tastsculptuur is een uit natuursteen opgetrokken stadsplattegrond voor blinden en slechtzienden, ontworpen door de Maastrichtse kunstenares Desiree Tonnaer. Deze zogeheten tastplattegrond’ staat voor de publieksingang van het stadskantoor in het Mosae Forum.. Op een apart legendapaneel zijn (ook in braille) geschiedkundige en architectonische hoogtepunten aangegevent. Behalve een toelichtende tekst in braille is op het monument een QR-code aangebracht die leidt naar een speciale website waarop aanvullende informatie over de highlights is te vinden. Voor blinden en slechtzienden kan de website ook in spraak weergegeven worden. De informatie, die voor blinden en slechtzienden in spraak kan worden weergegeven, is samengesteld door de Maastrichtse kunsthistoricus Jac van den Boogard.
Groene vingers bij Dr. Poelsoord (2014)
In het voorjaar hebben leden van Rotary Maastricht—Geuldal de handen uit de mouwen gestoken en zo een steentje bijgedragen aan het onderhoud van het landgoed van het Dr. Poelsoord. In dit project zette een groep Rotarians zich weer in om hands-on eenvoudige snoei- en andere onderhoudswerkzaamheden te verrichten bij landgoederen onder beheer van Het Limburgs landschap. Onder begeleiding wordt daarbij in de vrije natuur wat nuttigs verricht en tegelijk genoten van de mooie omgeving en elkaars gezelschap. Dit soort werk vindt op geregelde tijden plaats op verschillende locaties van Het Limburgs Landschap. Hierbij foto’s van de laatste activiteit op Landgoed Poelsoord in de Maastricht/ Meerssense kastelenzone.
Benefiet concert St. Janskerk (2014)
Op uitnodiging van Rotary verzorgde de wereldberoemde operazangers Nelly Miricioiu een fantastisch concert in de St. Janskerk Maastricht. Het doel? Fundraising voor kankeronderzoek. De Rotaryclubs uit Maastricht zetten zich samen in om een fors bedrag aan sponsorgeld te verwerven met dit concert voor het Killercell onderzoek, dat baanbrekend zou kunnen zijn in de strijd tegen uitgezaaide kanker met name voor patiënten met borstkanker of beenmergkanker. Het concert vindt plaats in de Gotische Sint Janskerk. Na afloop was er een ontvangst in het Museum aan het Vrijthof, Grand Café Maastricht Soiron, waar een ‘verrassingsprogramma’ is gepresenteerd en aansluitend een rondleiding door de tentoonstelling Reflect Nature! van de Maastrichtse beeldhouwster Desirée Tonnaer.
Promises Gala voor Slachtofferhulp (2001)
Het Promises Gala 2001 is een muzikale, culinaire en vooral sfeervolle en feestelijke bijeenkomst die op 15 mei 2001 in de La Bonbonnière in Maastricht wordt gehouden om fondsen te werven voor de Stichting Slachtofferhulp Nederland. Een gedeelte van de opbrengst komt rechtstreeks ten goede aan het in Sittard gevestigde Zuid Limburgse bureau van de stichting.
Kunstveiling Bonbonnière Maastricht (1998)
Op 1 juni 1998 ging de grote Kunstveiling van Rotary Club Maastricht- Geuldal van start in de Bonbonnière. Kleine, middelgrote, grote en kingsize kunstwerken werden onder de hamer gebracht. De veiling was georganiseerd ter ondersteuning van het werk van de Stichting HomePlan en had als doel een aantal arme daklozen in de wereldstad Mexico City een menswaardiger toekomst te geven. De stichting had daartoe een snel te produceren, maar uiterst eenvoudig op te bouwen en zeer efficiënt ingedeelde woning ontwikkeld. Door aankoop van een kunstwerk op de veiling kon de ‘kunstminnaar’ een stukje bijdragen aan de bekostiging van adequate huisvesting voor de armsten der armen in Mexico City. Vol enthousiasme wist veilingmeester Jacques Giesen op de hem eigen humoristische wijze een hele range van kunstwerken aan de man te brengen. De veiling was een doorslaand succes en heeft buiten verwachting veel opgeleverd: 100.000 gulden.
Medische Hulp aan Roemenië (1990)
Na de revolutie in het Roemenië van Caucescu en diens verdrijving in december 1989, bleef het land in diepe armoede achter. Met name in de gezondheidszorg was jaren niet geïnvesteerd en ziekenhuizen en weeshuizen waren in deplorabele toestand. Een groep van onze Rotarians trok naar het land om te kijken waar hulp geboden kon worden en keerde daarna meerdere malen terug met hulpgoederen. Tevens werd een delegatie van Roemeense professionals, zoals een leraar, een medisch specialist en verschillende technische werkers, alsmede zakenmensen uitgenodigd, om na de jarenlange isolatie van de Westerse wereld, daarmee weer kennis te maken. Deze delegatie was een week de gast van onze Rotaryclub en werd door individuele leden in hun beroepsactiviteiten betrokken en in bedrijven ontvangen.
Internationaal Ballonfestival Maastricht (1989)
In 1989 vond het eerste van een reeks van drie grote ballonfestivals plaats, georganiseerd door Rotary Maastricht-Geuldal. Er werd door ruim twintig ballonvaarders deelgenomen, die gesponsorde ballonvluchten uitvoerden. De fondsenwerving voor het goede doel bestond uit onze verkoop van vluchten aan bedrijven, die er dan met relaties aan deelnamen, entreegelden en betaalde randactiviteiten voor het publiek op de Dousberg, het park van waaruit de vluchten werden gestart. Het batig saldo van de ballonfestivals was bestemd voor verschillende goede doelen.