• Verenigde Staten

    OysterFest is al meer dan vier decennia een hoogtepunt op de kalender van de visserij-industrie in het noordwesten van de Pacific. Het tweedaagse festival wordt gehost door Rotary club Shelton Skookum, Washington. Het evenement van vorig jaar, gehouden in oktober, trok 13.000 zeevruchtenliefhebbers en haalde $170.000 op voor gemeenschapsorganisaties. Zowel doorgewinterde zeelieden als landrotten deden serieus aan schelpen kraken, waarbij de winnaar van een snel-schelpen-wedstrijd 24 oesters opende in 73 seconden. De kampioen in de 'half-shell' — een aparte uitdaging die ook de presentatie beoordeelt, met straffen voor verkeerde sneden — klokte een gecorrigeerde tijd van 2 minuten en 10 seconden. "Het is echt een evenement waarbij het publiek hun favorieten aanmoedigt om te winnen," zegt Laurie Brown, de inkomend voorzitter van de club. "Iedereen kan zich inschrijven, maar de meeste schelpenkrakers komen van de verschillende schaal- en schelpdierboerderijen of restaurants."

    0

    Jaarlijkse waarde van door Washington gekweekte oesters


  • Suriname

    De slaagpercentages voor toelatingsexamens van middelbare scholen die tot wel 50 procent zijn gedaald, baren de functionarissen in Suriname zorgen. Rotary club Paramaribo Residence, waarvan de leden verschillende leraren of gepensioneerde opvoeders zijn, streeft ernaar die resultaten te verbeteren en het aantal schoolverlaters te verminderen. In oktober startte de club een wiskundig trainingsproject voor ongeveer twee dozijn leraren op scholen voor oudere kinderen. Het programma omvat cursussen over onderwerpen zoals verzamelingenleer, vergelijkingen, functies, vlakke meetkunde en trigonometrie. "Je moet wiskunde gebruiken op elk niveau van je leven, en statistieken tonen aan dat kinderen in Suriname lage cijfers hebben" voor het vak, zegt clublid Yvonne Mohabir. Een gepensioneerde schooldirecteur en Rotarian, Ewald Levens, leidt de sessies, die worden gefinancierd met de steun van de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren.

    0

    Percentage van Surinaamse kinderen van 7-14 jaar die basale rekenvaardigheden missen


  • Macao

    De ontmoetingsplaats van Rotary club Macau — een van 's werelds meest winstgevende casino's — is een troef gebleken voor de club. Sands China, de exploitant van The Venetian Macao, sponsort het handelsmerkproject van de club, een kerstfeest voor mensen met intellectuele en ontwikkelingsstoornissen. Het ondersteunt het gala dat de belangrijkste fondsenwerver van de club is. En in december waren medewerkers van Sands onder ongeveer 200 vrijwilligers betrokken bij een clubinspanning om 27.000 hygiënekits samen te stellen bestemd voor de Filipijnen. De pakketten werden verstrekt aan een organisatie die toiletartikelen van hotels verzamelt om te recyclen en te herverdelen. Clubvoorzitter João Francisco Pinto zegt dat de projecten van de club overeenstemmen met de filantropische inspanningen van Sands.

    0

    Aantal mensen dat basale hygiënemiddelen ontbeert


  • Nigeria

    Nigeria heeft een van de hoogste sterftecijfers door borstkanker ter wereld, een statistiek die niet onopgemerkt is gebleven bij Rotary club Ikoyi. "Met een ongelooflijk angstaanjagende stijging van het aantal gevallen van borstkanker in Nigeria, werd de club belast met de enorme verantwoordelijkheid om deze plaag met alle beschikbare middelen te bestrijden," zegt clublid Winifred Ebiye Imbasi. De club werkte samen met de Sarah Ayoka Oduwaiye Foundation om in juli 2023 meer dan 500 vrouwen gratis borstkankeronderzoeken te bieden in het Lagos Island General Hospital en voor 400 vrouwen in de wijk Obalende in december. In januari organiseerde de club een Jazz Nite concert en prijsuitreiking in het Alliance Française theater om bewustzijn te verhogen.

    0

    Driejaarsoverlevingspercentage voor Nigeriaanse vrouwen met borstkanker


  • Australië

    Een wandeling inspireerde Rod Morrison om voor te stellen dat zijn Rotary club in het zuidoosten van Australië publieke rondleidingen aanbiedt van een gebouw die al lang naast de Barwon Rivier staat: de Fyansford Papierfabriek uit 1878. Hoewel aangemerkt als erfgoedlocatie door Australië, had de molen en zijn nalatenschap niet de aandacht gekregen die het verdiende, zegt Morrison, lid van Rotary club Highton. Rotaryleden bestudeerden oude foto's en tekeningen om displays samen te stellen voor de 75 minuten durende begeleide tours, die in 2022 begonnen. De molen produceerde papier uit vodden, scheepszeilen, versleten touwen, militaire uniformen, rieten en andere oude stoffen totdat het in 1923 sloot. "Het was een van de eerste recyclers in Australië," zegt Morrison. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende de fabriek als een geheime zeemijnfaciliteit voor de Koninklijke Australische Marine. De erfgoedtours hebben al meer dan US$12.000 gegenereerd voor gemeenschapsprojecten, naast enthousiasme voor geschiedenis.

    0

    Vroegst gedocumenteerde bewijs van henneppapier in China