EndPlasticSoup nu in 48 landen, maar “We kunnen beter”

Tegenwoordig vertegenwoordigen meer dan 100 Ambassador Clubs EndPlasticSoup in hun district en clubs in 48 landen. Rotary EndPlasticSoup is een internationaal succes, 6 jaar geleden opgericht in Amsterdam als een wereldwijd, bottom-up clubinitiatief gerund door en voor Rotarians, Rotaractors en Interactors, met volledig vrijwillige inzet.

Onze beoogde doelstellingen zijn:

  1. Stop het probleem van de plasticvervuiling voor 2050;
  2. Bescherm zo het klimaat, alle leven op aarde en onze eigen gezondheid;
  3. Steun daarmee de jongere generatie door hen perspectief te geven.

“Plastic is fantastisch”

Kunststof is een fantastisch product en we gebruiken het dagelijks in veel verschillende producten en toepassingen, licht van gewicht, lange levensduur en goedkoop. Helaas veroorzaakt plastic ook grote problemen, door de giftige additieven zoals weekmakers en verfdeeltjes en doordat veel landen het afval niet goed kunnen verwerken. Plastic verdwijnt nooit, het breekt alleen in steeds kleinere stukjes. Microplastics (0,1-5 mm) en nanoplastics (kleiner dan 0,1 mm) veroorzaken problemen voor ons klimaat, ons leven op aarde en onze gezondheid. De afgelopen jaren hebben onderzoekers steeds meer bewijs gevonden van de gevolgen van nanoplastics.

Plastic zit in het water, in de bodem en de lucht

Nanoplastics zijn een van de belangrijke oorzaken van de verminderde CO2-opname van onze planeet: slechts 25% van de CO2-absorptie wordt gedaan door bomen en groene vegetatie, terwijl 50-60% van de CO2-opname plaatsvindt door plankton in de oceanen en 20% door de bodem en de schimmels daarin. De capaciteit van deze ‘natural sinks’, de natuurlijke CO2-absorptie, is onvoldoende, vooral als gevolg van microplastics. Uiteraard is een verlaging van de CO2-emissie belangrijk omdat we daarmee op korte termijn (5-10 jaar) een bijdrage leveren aan de reductie van CO2 in de atmosfeer, maar een afname van nanoplastics is ook essentieel zodat onze planeet de balans met CO2-opname kan herstellen.

Plastic zit in ons water, de lucht die we inademen en het voedsel dat we eten. Volgens onderzoek van Wageningen Universiteit bevatten alle kippeneieren microplastics in de schaal. Naast andere oorzaken vormen microplastics een bedreiging voor schimmels, waardoor functies van deze 1 miljard jaar oude levensbron worden vernietigd, zoals hun vermogen om planten voldoende vitamines en mineralen in onze groenten en fruit te laten aanmaken.

Microplastic en onze gezondheid

Onderzoek heeft nu ook het verlies aan vruchtbaarheid van al het leven op onze planeet als gevolg van nanoplastics aangetoond. Dit veroorzaakt niet alleen een bedreiging voor de biodiversiteit, het ‘doodt’ zo ook de natuur, reduceert de verscheidenheid aan dieren in het wild en planten waar we zo van houden. Uit recent onderzoek blijkt dat de vruchtbaarheid van jongens en meisjes van 18 jaar de afgelopen twintig jaar met 30% is afgenomen. Ook is het hormoonsysteem veranderd, waardoor de puberteit is vervroegd. Volledig bewijs is er nog niet, maar de eerste resultaten zijn duidelijk: nanoplastics hebben ook een relatie met onder andere kanker, hartfalen en de ziekte van Parkinson.

Microplastics hebben een grote impact op klimaatverandering, biodiversiteit, bodemkwaliteit en de menselijke gezondheid.

“We kunnen beter”

Rotary is een wereldwijde netwerkorganisatie van vrijwilligers met hun ‘vocation’: hun kennis, vaardigheden, ervaring, persoonlijke netwerk en ethiek om zich in te zetten voor goede doelen. De mogelijkheden om samen te werken en dingen voor elkaar te krijgen zijn enorm. Van de bijdrage aan het ‘ontstaan van de Verenigde Naties’, tot het ‘einde van polio’. En nu kunnen we het probleem van plasticvervuiling versneld helpen oplossen; met elkaar, met Rotaryleden over de hele wereld, samen met de industrie, lokale overheden, wetenschap en wereldwijde allianties. We kunnen onderwijs, en innovatieve en beproefde oplossingen inzetten voor het gebruik van alternatieven, voor reductie, hergebruik, afvalbeheer en recycling. We kunnen helpen een ‘end-to-end’ aanpak te implementeren bij het reduceren van eenmalig plastic, en het terugdringen van microplastics in kleding, autobanden, consumentenproducten, sigaretten, wasmiddelen en cosmetica.

Rotary EndPlasticSoup biedt alle clubs en hun leden de mogelijkheid om in actie te komen en een verschil te maken, met internationale Global Grants en met District Grants, samen met lokale clubs en in samenwerking met lokale partners en overheden. Er lopen al Global Grant-projecten in Egypte, Bosnië-Herzegovina, India en Indonesië, en projecten in Portugal, Kroatië, Italië, Vietnam, Uganda, Ghana en Honduras zijn in voorbereiding. Er zijn actiepakketten, educatief materiaal en een ‘kookboek’ beschikbaar die clubs voorbeelden bieden om een actie te plannen in hun eigen woonplaats. Individueel en als samenleving ‘kunnen we beter’ ons best doen om de plasticvervuiling in ons milieu te voorkomen.

Jongere generatie

Plasticvervuiling is niet alleen een probleem, het biedt ook een mogelijkheid om samen te werken. Alle mensen op deze planeet, alle generaties, alle landen en culturen willen hierbij hetzelfde: ‘het stoppen van de plasticvervuiling.’ Dit is een kans om internationaal en met verschillende organisaties en culturen samen te werken, en zo polarisatie en conflicten te voorkomen. Tegelijkertijd bieden we een perspectief voor de jongere generatie en voor hoop in onze samenleving.

Sluit je bij ons aan

Rotary, Rotaract en Interact Clubs worden gevraagd om zich te registreren als EndPlasticSoup Supporter Club en mee te doen. Met een bijdrage om dit wereldwijde initiatief en de vele internationale projecten te ondersteunen. In ruil daarvoor krijg je als club gratis alle (online) materialen, waaronder foto's, video's en informatie, samen met ondersteuning voor acties en projecten, en de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen en toegang te krijgen tot het wereldwijde netwerk van clubs, allianties en oplossingen.

Doe mee met een actie op 1 juni 2024, de wereldwijde EndPlasticSoup actiedag!

Wil je ons op een of andere manier helpen, of wil je meer weten, neem dan contact op!

Team Rotary EndPlasticSoup,
Gert-Jan van Dommelen, RC Huizen Gooimeer
endplasticsoup@gmail.com
https://endplasticsoup.org
https://endplasticsoup.org/nl/doe-mee-met-endplasticsoup/