People of Action

  • Internationale Service Above Self Award voor Annelies Bos

    Op donderdag 21 april 2024 vond een bijzonder evenement plaats voor Rotary District 1570. Gouverneur Stan Uyland reikte de Rotary Service Above Self Award uit aan Annelies Bos van Rotaryclub De Bilt-Bilthoven.

    Annelies Bos, die zelf lijdt aan Long Covid, besloot enkele jaren geleden om een Stichting Long Covid op te richten. Dit initiatief werd ondersteund door meerdere Rotaryleden. Dankzij haar netwerk in de medische en academische wereld heeft de stichting 1,5 miljoen euro aan fondsen geworven voor wetenschappelijk onderzoek naar Long Covid.

    Annelies heeft zich ook ingezet om Long Covid onder de aandacht te brengen bij de publieke opinie en ministeries. Zij is het gezicht van Long Covid patiënten in Nederland en werkt aan betere behandelmethoden.

    ‘Service Above Self’ is het kernmotto van Rotary, waarbij leden zich inzetten voor maatschappelijke doelen. De Service Above Self Award erkent leden die een bijzondere impact maken. Annelies Bos is een voorbeeld van dit motto.

    Op 11 april 2024 ontving Annelies de award tijdens een clubavond gewijd aan Stichting Long Covid. Ze is tevens uitgenodigd voor de Rotary International Conventie in mei in Singapore, waar award-winnaars extra in het zonnetje worden gezet.

    Voor meer informatie: www.stichtinglongcovid.nl

  • Door de tunnel voor een ton!

    Rotary Clubs uit regio Rijnland organiseren op 23 juni 2024 een Sport- en Beweegdag samen met de provincie Zuid-Holland. Dit evenement biedt de unieke kans om door de Corbulotunnel te lopen of fietsen. Het doel is minimaal 100.000 euro op te halen voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur Zuid-Holland, dat sportactiviteiten voor kinderen uit financieel minder draagkrachtige gezinnen ondersteunt.

    Het evenement vraagt aandacht voor het belang van sport en beweging, vooral voor de mentale gezondheid van jongeren. Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid heeft al 10.000 euro gedoneerd, en het totale bedrag aan donaties staat momenteel op 30.000 euro.

    Drie jaar geleden begon Rotary met het idee om recreatieve sporters door de Corbulotunnel te laten bewegen. Dit heeft geleid tot het RijnlandRoute Festival, waarbij zaterdag in het teken staat van ‘beleven’ en zondag van ‘bewegen’. Naar verwachting zullen 10.000 deelnemers de N434 inwijden met een KidsRun van 1 kilometer, een Run van 5 kilometer, een Run van 5 Engelse mijl (8 kilometer), en recreatieve fietstochten van 10 of 20 kilometer. Er is ook een FunRun van 5 kilometer. Op 5 juli vindt de officiële opening van de Corbulotunnel plaats.

    Het thema van de dag is ‘Wij maken bewegen mogelijk’. Deelnemers kunnen individueel of in teamverband sponsors zoeken om donaties te genereren. Bedrijven en organisaties worden aangemoedigd om mee te doen en zo hun maatschappelijke betrokkenheid te tonen.

    Inschrijven kan via rijnlandroute.nl/festival. Informatie voor donateurs vind je op lokalefondsen.mijnjeugdfondsactie.nl/project/rotary-rijnland.

  • Muziek in het Park

    Het Springerpark in Schoonhoven werd op Eerste Pinksterdag overspoeld door honderden enthousiastelingen voor ‘Muziek in het Park’. Ze genoten van live muziek, drankjes, heerlijk eten en bovenal een uitstekende sfeer.

    De coverband Hit The Ceiling gaf een live optreden vanuit de Daaf Dijkstra Muziektent. Bezoekers werden getrakteerd op een gevarieerd aanbod van muziek, terwijl ze ook konden genieten van smakelijke lekkernijen zoals bitterballen en hamburgers.

     

    Rotary-organisator Hans de Wit: “Natuurlijk draagt het weer bij aan deze geweldige opkomst. Dat is extra fijn, want alle (netto) opbrengsten gaan naar Scouting Schoonhoven”. Michiel den Besten van Scouting Olivier van Noort II kan dit alleen maar bevestigen: “Wij moeten namelijk binnenkort flink investeren voor de nieuwbouw van ons clubhuis.” 

  • Nieuwe fase Rotary Voedselbos

    Op 15 mei 2024 heeft minister Hugo de Jonge het officiële informatiebord onthuld voor het nieuwe parkgebied in het hart van Sluiskil. De onthulling vond plaats op het Kerkplein, waar ook voorzitter Jos Verschueren van Rotary Club Terneuzen aanwezig was om het evenement bij te wonen.

    Het 100 jaar Rotary voedselbos, een ambitieus project dat ook wordt ondersteund door de Zeeuws-Vlaamse gemeenten, krijgt steeds meer vorm. Naast het voedselbos komt er een dorpspark dat mede gefinancierd wordt door de lokale overheden. Deze groene ruimte is bedoeld om de gezondheid, leefbaarheid en het sociaal samenzijn in de gemeenschap te bevorderen.

    De start van het ontwerp voor het dorpspark vond eerder dit jaar plaats tijdens een ontwerpsessie met een maquette, waarbij de inwoners van Sluiskil actief betrokken waren. De eerste fase van de ontwikkeling van het dorpshart op het Kerkplein werd eind maart 2024 voltooid.

  • Varen en veilen

    Rotaryclub Heerhugowaard-Langedijk organiseerde op zaterdag 11 mei een vaartocht en veiling, met de opbrengst bestemd voor goede doelen die door de club worden ondersteund.

    In de middag vertrokken ongeveer 100 gasten vanuit Museum BroekerVeiling in 7 Langedijker akkerschuiten voor een tocht door het Duizend Eilandenrijk. Onder een stralende zon bezochten zij enkele eilanden, met hapjes, drankjes en muziek. In de avond vond een veiling plaats in het afmijnlokaal van de BroekerVeiling. Veilingmeester Frank benadrukte dat hier sinds 1887 groenten worden geveild, en dat deze doorvaarveiling de oudste ter wereld is.

    Vincent Vermeulen, voorzitter van de verantwoordelijke commissie binnen Rotary: “De traditie en locatie van de BroekerVeiling gebruiken we graag om bijzondere kavels, ingebracht door leden en sponsors, te veilen voor het goede doel.” De veiling werd geleid door Pieter Dekker, bijgestaan door notaris Alfons Demaret. Pieter slaagde erin de opbrengst van de kavels, variërend van bloemenbossen tot een rondvlucht boven Noord-Holland, flink te verhogen.

    Pieter: “Het is bijzonder om hier te mogen staan. Een doorvaarveiling is heel anders dan een uitvaart. Een deel van de opbrengst gaat ook naar Museum BroekerVeiling voor hun toekomstplannen.”

    De veiling leverde 22.000 euro op.

  • Recordaantal van 1000 wandelaars

    Meer dan 1.000 deelnemers deden zaterdag 25 mei mee aan de Leekstermeer Wandeltocht, een wandelevenement dat inmiddels een begrip is in de regio en daarbuiten. Wandelaars konden kiezen uit vier routes van 10, 17,5, 25 en 40 kilometer, startend vanaf Infocentrum Nienoord in Leek.

    De routes voerden langs het Leekstermeer en door het natuurgebied De Onlanden, met onderweg muziek en entertainment voor een gezellige sfeer. Bij de finish werden de wandelaars enthousiast onthaald.

    De organisatie was in handen van Rotary Groningen-West, die de wandelaars een mooie tocht wilde aanbieden en tegelijkertijd drie goede doelen in de regio ondersteunt. Dit jaar is er een opbrengst van 20.000 euro gerealiseerd, dankzij inschrijfgeld en bijdragen van sponsoren. Rotary Groningen-West dekt de organisatiekosten, zodat de volledige opbrengst van de 17e Leekstermeer Wandeltocht naar drie goede doelen gaat.