Een held van de polio-uitroeiing herdenken

Ruimte Makende Div

Wereld Polio Dag op 24 oktober is een moment om de vooruitgang te vieren en ons opnieuw te wijden aan het voltooien van de taak om deze ziekte uit te roeien. Laten we ook de talloze Rotarians en Rotaractors eren die zich hebben ingezet voor deze zaak. Een van die helden was John Sever.

Sever, die in april op 92-jarige leeftijd overleed, was lid van de Rotary Club van Potomac, Maryland. Als specialist in infectieziekten bij de Amerikaanse National Institutes of Health stelde Sever in 1979 voor dat Rotary de uitroeiing van polio tot een wereldwijd doel zou maken, waarbij het begon met een nationale vaccinatiecampagne in de Filippijnen.

Het is moeilijk voor te stellen waar we vandaag zouden staan zonder de decennia van leiderschap, expertise en pleitbezorging van Sever. In augustus had ik de eer om zijn familie de Internationale Service Award voor een polio-vrije wereld te overhandigen, evenals een kristallen erkenningsstuk in Severs naam.

Wat hij hielp opstarten, PolioPlus, werd een voorbeeld van het implementeren van een actieplan binnen Rotary. Dankzij hem — en de vrijwillige inzet en vrijgevigheid van ontelbare anderen — zijn het aantal polio-gevallen sinds 1988 met meer dan 99 procent afgenomen.

Het pad naar ons doel was niet te voorspellen en kan langer duren dan verwacht. Soms zijn er tegenslagen, zoals we dit jaar hebben ervaren met een toename van het aantal gevallen in Pakistan en Afghanistan.

Maar we staan weer op. Dit jaar beëindigden we een uitbraak van wild poliovirus in Malawi en Mozambique, veroorzaakt door een import uit Pakistan in 2021, en verminderden we het aantal gevallen van variant poliovirus. Rotary en onze partners blijven flexibel, ontwikkelen nieuwe tactieken terwijl we gefocust blijven op het langetermijndoel met optimisme.

Een polio-vrije wereld leveren met sterkere gezondheidszorgsystemen en gemeenschappen is niet alleen het juiste voor de mensheid, maar ook een slimme investering in toekomstige generaties. Het zal Rotary's grootste geschenk aan de wereld zijn.

Ontelbare helden hebben het voorbeeld van Sever gevolgd. Van de clubvoorzitter die haar eerste End Polio Now-fondsenwerving organiseerde tot de pleitbezorgers, donateurs en vrijwilligers. We maken allemaal deel uit van dit verhaal.

Met jouw steun wordt deze Wereld Polio Dag de grootste ooit. Doneer aan End Polio Now op rotary.org/donate. Jouw gift wordt verdrievoudigd dankzij de 2-tegen-1-matching door de Gates Foundation. Sluit je aan bij of start een PolioPlus Society in je club of district. Verhoog het bewustzijn in je gemeenschap over hoe we een menselijke ziekte voor de tweede keer in de geschiedenis zullen uitroeien.

Wat je ook doet, doe het voor toekomstige generaties die zonder deze verlammende ziekte zullen leven. Laten we onze belofte aan de kinderen van de wereld nakomen en polio voor altijd beëindigen.

Mark Daniel Maloney
Voorzitter van de Foundation Trustees