People of Action

  • 45 jaar beroepen-voorlichting in Roosendaal

    Rotary club Roosendaal organiseert al 45 jaar een succesvolle beroepenvoorlichtingsavond voor middelbare scholieren. Jaarlijks nemen ongeveer 700 leerlingen van MAVO 3, HAVO 4 en VWO 4 deel aan vier sessies van 25 minuten. Tijdens deze sessies krijgen ze informatie over beroepen waar zij zelf interesse in hebben.

    Meer dan 120 professionals delen hun praktijkervaringen en geven een realistisch beeld van hun beroep. Ze vertellen hoe zij tot hun beroepskeuze zijn gekomen en belichten zowel de positieve als minder leuke kanten van hun werk. Door de interactieve opzet ontstaan er waardevolle gesprekken tussen leerlingen en beroepsbeoefenaars.

    De organisatie werkt nauw samen met de decanen van de Roosendaalse scholengemeenschappen. In het najaar wordt geïnventariseerd welke beroepen de interesse hebben van de leerlingen. Als er voor bepaalde beroepen nog geen informant beschikbaar is, zorgt Rotary club Roosendaal voor geschikte kandidaten.

    De kosten van deze waardevolle voorlichting blijven beperkt tot ongeveer €1.500, voornamelijk voor een presentje aan de informanten. In de afgelopen 45 jaar hebben tienduizenden leerlingen dankzij dit initiatief een beter beeld gekregen van hun toekomstige beroepskeuze.


  • Alkmaar verbindt lokale goede doelen via breed platform

    Rotary club Alkmaar en Rotary Young Ambition zetten zich in voor de lokale gemeenschap met een innovatief initiatief. In november 2024 verspreiden zij een speciale goede doelenkrant onder 45.000 Alkmaarse huishoudens. De krant brengt 74 lokale goede doelen onder de aandacht waar dagelijks honderden vrijwilligers actief voor zijn.

    Via het online platform www.goededoelenalkmaar.nl kunnen inwoners kennismaken met deze initiatieven en direct een donatie doen. De goede doelen worden ook actief betrokken bij Rotary-evenementen zoals Cheesegolf en de Victoriewandeling. De opbrengsten van deze activiteiten worden verdeeld over meerdere doelen, wat zorgt voor een eerlijke verdeling van de financiële steun.

    "Deze aanpak versterkt zowel de zichtbaarheid van de goede doelen als die van Rotary", vertelt een van de initiatiefnemers. "Het motto 'Think global, Act local' krijgt zo concrete invulling. Door samen te werken maken we Alkmaar een beetje mooier."

    Het platform en de krant vormen een brug tussen de lokale gemeenschap en de vele waardevolle initiatieven die Alkmaar rijk is. Een mooi voorbeeld van hoe samenwerking kan leiden tot een grotere impact voor alle betrokken partijen.

  • Midnightwalk voor drie goede doelen

    Op vrijdagavond 18 oktober stonden om 19.00 uur meer dan 3.000 deelnemers bij het zwembad van Optisport in Dokkum aan de start van de Rotary Midnightwalk Dokkum.


    De route van 8 kilometer voerde de deelnemers langs 26 attracties in het centrum en aan de westkant van de stad. Daarbij kwam de stoet door 14 gebouwen, waar overal iets te doen was. Wandelaars konden onderweg genieten van koorzang, veel muziek, absurde voertuigen en bijzondere scenes. Meer dan 60 vrijwilligers zorgden ervoor dat de tocht probleemloos verliep. Om 23.15 kwamen de laatste lopers binnen.

    De opbrengst van circa 25.000 euro gaat naar drie goede doelen. De Wingerd, school voor speciaal onderwijs in Damwald, krijgt geld voor een omgeving voor bewegend leren. De Sint Vincentius vereniging kan nu de omgeving opknappen van de caravan die is bedoeld voor vakanties voor arme gezinnen. En Shelterbox krijgt een bedrag ter ondersteuning van hun internationale activiteiten.

  • Van clubthema naar concrete actie: inclusiviteit in de praktijk

    Een helder clubthema en een gemotiveerde commissie blijken de sleutel tot succes bij Rotary club Roermond. Met het jaarthema 'Iedereen doet mee' zette de club dit jaar concrete stappen op het gebied van Diversiteit, Gelijkheid en Inclusie (DEI).

    De commissie Vocational Service organiseerde twee thema-avonden om DEI praktisch vorm te geven. Tijdens de eerste avond bespraken leden in kleine groepen wat deze begrippen voor hen betekenen, zowel privé als zakelijk en binnen de club. De tweede avond richtte zich op concrete acties: welke groepen willen we bereiken en hoe gaan we dat doen?

    Dit leidde tot verschillende initiatieven. Zo ondersteunt de club jonge professionals uit de Turkse en Marokkaanse gemeenschap bij het vinden van stages en banen - een vernieuwde vorm van JOBROTARY. Ook helpen clubleden bij de planning van een opvanghuis voor dementerenden. Daarnaast organiseert de club bingoavonden in het AZC in Echt en zijn er plannen voor een lezing over drugsgebruik met 'Moedige Moeders'.

    "Door ons clubthema 'Iedereen doet mee' concreet uit te werken, ontstonden er vanzelf waardevolle initiatieven", vertelt de commissievoorzitter. "Het laat zien dat je met een duidelijke visie en gemotiveerde leden snel tot actie kunt komen."

  • Rotary Club Waalwijk brengt mensen samen met bijzonder diner

    Afgelopen week genoten dertig mensen met een cognitieve beperking en hun mantelzorgers van een sfeervol diner bij Kookstudio Waalwijk, aangeboden door Rotary Club Waalwijk (RCW). Zo’n twintig leden van RCW hielpen mee met koken, bedienen en zelfs het vervoer van gasten. Onder leiding van Roger van de Loo en Rob Kerkhof werd een heerlijk diner geserveerd, met tussendoor een quiz die nostalgie opriep met vragen over de geschiedenis.

    Henk Bouwhuis, mantelzorger voor zijn vrouw, benadrukte het belang van deze momenten: “Hier kom je eindelijk weer eens onder de mensen. Anders wordt je wereldje snel heel klein.”

     Een warme avond die niet alleen een heerlijke maaltijd bood, maar ook verbinding, herkenning en een moment van ontspanning.

  • Succesvolle beroepenmarkt voor Schiedamse scholieren

    Maar liefst 300 scholieren en 45 beroepsvoorlichters namen deel aan de jaarlijkse beroepenvoorlichtingsavond in Schiedam op donderdag 21 november. Het evenement werd georganiseerd door Rotary club Schiedam de Veste en Rotary club Schiedam in samenwerking met het Stedelijk Gymnasium Schiedam, Scholengemeenschap Spieringshoek en Lyceum Schravenlant.

    De leerlingen gingen in gesprek met professionals uit diverse vakgebieden. Door de persoonlijke verhalen en ervaringen van de voorlichters kregen ze een realistisch beeld van verschillende beroepen, wat hen helpt bij het maken van hun studie- en carrièrekeuzes.

    "We horen regelmatig van leerlingen dat deze avond een grote impact heeft gehad op hun beeldvorming en beslissingen over hun toekomst", vertelt een van de docenten. Uit evaluaties blijkt dat veel scholieren de voorlichting als waardevol ervaren bij het maken van hun studiekeuze.

    De organisatie bedankt alle voorlichters, Rotaryleden en betrokken scholen voor hun inzet. Hun bijdrage maakt een belangrijk verschil voor de toekomst van de Schiedamse scholieren.