Weetjes en serveersuggesties
Deze actie is mogelijk door de medewerking op vele gebieden van Krijn Verwijs Yerseke B.V.
Sortering oesters
Wij bieden dit jaar de Irish Suprême Nr.3 en La Zélandaise Nr 3 aan.
- De Irish Suprême is een unieke, maar ook schaarse oester. In drie tot vier jaar tijd groeit hij uit tot een uitzonderlijke oester met een uitstekend visgewicht en een enigszins zoetige smaak. De Nr3 heeft een gewicht van 65-85 gram.
- La Zélandaise is een Zeeuwse creuse die op Franse wijze gekweekt wordt op tafels. De kweker slaagt erin om een oester te creëren met een unieke romige smaak en een goed gedoseerde ziltigheid. De zakken waarin de oesters groeien worden regelmatig omgekeerd, geschud en verplaatst zodat de oesters in een mooie vorm groeien en optimaal gebruik kunnen maken van de stroming van de zee. Ook deze Nr3 heeft een gewicht van 65-85 gram.
Hoe dienen oesters bewaard te worden?
Oesters moeten koel (3-5 °C) in het mandje (nooit in water!) bewaard worden. De koelkast (het mandje in een plastic zak doen i.v.m. eventueel lekwater) is dus een prima plek. Oesters kunnen betrekkelijk lang buiten het water in leven blijven. Oesters zijn houdbaar tot de t.h.t. datum op de verpakking. Gemiddeld is dat 8-9 dagen. Er moet altijd een druk op de verpakking blijven, zodat de oesters dicht blijven. Daarom is het verstandig op een geopende verpakking altijd iets zwaars te leggen, zodat de druk op de schelp blijft bestaan.
Oesters zijn vers als de schelp gesloten is. Indien de schelp iets open staat, kan een tik op de oester helpen. Sluit de schelp zich, dan is de oester nog geschikt voor consumptie.
Hoe dient gekookte kreeft bewaard te worden?
Ook gekookte kreeft bewaart u het best in de koelkast bij een temperatuur van maximaal 4-5 °C
Heeft u nog vragen? Ons e-mailadres is oesteractie@rcgdb.nl