© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

22e Rotary Bridgedrive maart 2018

22e Rotary Bridgedrive voor hulphond Catie

Afgelopen zaterdag 3 maart 2018, werd in de fraaie aula van de Stichting OlmenEs alweer voor de 22e keer de jaarlijkse Rotary Bridgedrive gehouden.

Het doel van de Rotary Bridgedrive
Dit jaar was het doel om de kosten voor het opleiden van een hulphond van het KNGF enige financiële steun te bieden. Een blindengeleidehond kost, van pup tot pensioen, € 35.000,= totaal. Er zijn blindengeleidehonden, autismehonden, assistentie honden en buddyhonden. Het eerste jaar kost de pup € 7.000,= een bedrag waarvoor de Rotaryclub Oosterwolde zich inzet.

De Bridgedrive
De griepgolf trof ook een fors aantal paren dat al had ingeschreven en door aanvulling vanuit de wachtlijst kon er toch nog met 56 paren gebridged worden. Johan van der Veen memoreerde in het openingswoord dat er heel veel paren steeds weer meededen met deze Rotary Bridgedrive en vond het spijtig dat zijn ouders nu voor het eerst- vanwege ziekte- niet mee konden doen.

Voor de gastvrijheid dankte hij OlmenEs,voor de bridge-technische faciliteiten de Oosterwoldse bridgeclubs BCO en Tjongerbridgers en de sponsors Oenema, Smilde Foods, Eisenga kaas en Choconut Zuidwolde waarna hij het woord gaf aan wedstrijdleider Aat Sluis die de bridgedrive wederom leidde.

De bridgedrive verliep, onder bekwame leiding van Aat Sluis daarbij uitstekend geassisteerd door Kees van de Burg, in een prima sfeer. Rotaryclub Oosterwolde prijst zich gelukkig met de medewerking van de twee bridgeclubs uit Oosterwolde, BC Oosterwolde en BC de Tjongerbridgers die, zoals altijd al, belangeloos het speelmateriaal voor de bridgedrive beschikbaar stellen. Er werden twee zittingen van elk 20 spellen gespeeld die voor de bridgers wel weer heel erg interessante spellen bevatten. In de ochtendsessie werden alle deelnemers door elkaar, qua sterkte, ingedeeld en voor de middagsessie werden de drie lijnen op basis van de ochtendresultaten op speelsterkte ingedeeld.

De verzorging van de deelnemers was in goede handen bij de vele Rotarians en van de uitstekende lunch werd smakelijk gebruik gemaakt.

De resultaten
Na het spelen van 40 spellen konden de bridgers zich gaan opmaken voor de prijsuitreiking door de voorzitter van Rotaryclub Oosterwolde Anne Jan Zwart. 

De prijzen bestonden uit producten die door de bewoners van OlmenEs zijn gemaakt. Hij bedankte de wedstrijdleiding, de beide Bridgeclubs uit Oosterwolde, de sponsors en alle medewerkers die er zo’n geweldige dag van gemaakt hebben. Uiteraard bedankte hij de deelnemers, dankzij hun aanwezigheid kon Rotaryclub Oosterwolde de hulphond weer een stukje sponsoren.


De winnaars van de A-lijn met een score van 60,63 %, de sterkste spelers van deze drive kun je zeggen, Jacob Heida en Siemen Brinksma uit Oranjewoud ontvingen bovendien de -inmiddels traditionele- extra grote Drentse Krentenstoet.

In de B-lijn behaalden het paar Joke de Jong en Gerrie de Vries uit Drachten met 63,13 % de eerste plaats.

In de C-lijn waren er twee paren die exact dezelfde, hoogste score behaalden: het paar Geke en Riemer Wolters uit Appelscha

en het paar Jantje Middel en Piet Schade (oud-voorzitter van de Tjongerbridgers) uit Oosterwolde.

De beide paren hadden 61.39 % en kregen dan ook beide een prijs.

De Bridgedrive
De griepgolf trof ook een fors aantal paren dat al had ingeschreven en door aanvulling vanuit de wachtlijst kon er toch nog met 56 paren gebridged worden. Johan van der Veen memoreerde in het openingswoord dat er heel veel paren steeds weer meededen met deze Rotary Bridgedrive en vond het spijtig dat zijn ouders nu voor het eerst- vanwege ziekte- niet mee konden doen. Voor de gastvrijheid dankte hij OlmenEs,

voor de bridge-technische faciliteiten de Oosterwoldse bridgeclubs BCO en Tjongerbridgers en de sponsors Oenema, Smilde Foods, Eisenga kaas en Choconut Zuidwolde waarna hij het woord gaf aan wedstrijdleider Aat Sluis die de bridgedrive wederom leidde.

De bridgedrive verliep, onder bekwame leiding van Aat Sluis daarbij uitstekend geassisteerd door Kees van de Burg, in een prima sfeer. Rotaryclub Oosterwolde prijst zich gelukkig met de medewerking van de twee bridgeclubs uit Oosterwolde, BC Oosterwolde en BC de Tjongerbridgers die, zoals altijd al, belangeloos het speelmateriaal voor de bridgedrive beschikbaar stellen. Er werden twee zittingen van elk 20 spellen gespeeld die voor de bridgers wel weer heel erg interessante spellen bevatten. In de ochtendsessie werden alle deelnemers door elkaar, qua sterkte, ingedeeld en voor de middagsessie werden de drie lijnen op basis van de ochtendresultaten op speelsterkte ingedeeld.

De verzorging van de deelnemers was in goede handen bij de vele Rotarians en van de uitstekende lunch werd smakelijk gebruik gemaakt.

Op Dierendag vorig jaar had Rotaryclub Oosterwolde Erik-Jan Zuidberg uit Assen als gast. Erik - Jan is blind en werd vergezeld door zijn blindengeleidehond “Bommel, een zwarte labrador retriever. Hij vertelde toen hoeveel meer vrijheid hij gekregen heeft met de geleidehond. Rotaryclub Oosterwolde begreep dat juist hier ook financiële hulp nodig is. Die hulp kan geboden worden door een pup te adopteren en de kosten ervan te helpen dragen, dat is de golden retriever Catie geworden.

KNGF Geleidehonden leidt honden op voor mensen met een visuele beperking, maar ook als geleidehond voor kinderen met autisme, assistentiehonden voor mensen met in een rolstoel en buddyhonden voor personen met een posttraumatische stressstoornis. De meerderheid van de pups wordt gefokt om later als geleidehond voor mensen met een visuele beperking te werken. Alle pups worden geboren in de huiselijke omgeving van een bekend gastgezin. In samenwerking met de instructeurs van het KNGF dragen zij de zorg voor de moederhond met haar pups. Als de pups ruim zeven weken oud zijn, verlaten zij het nest. Het eerste jaar brengen de pups door bij zorgvuldig geselecteerde puppypleeggezinnen. In het eerste jaar is het belangrijk dat de honden worden gesocialiseerd. Ze moeten gewend zijn aan mensen, kinderen, andere dieren, drukke winkels, het openbaar vervoer en lawaaierig verkeer.

De honden die geschikt zijn als geleidehond voor visueel gehandicapten, worden gedurende zes tot acht maanden door het KNGF in Amstelveen getraind door ervaren trainers. De hulphonden blijven dan een jaar of zeven “dienst doen” waarna ze in een ander gezin geplaatst worden en zij daar rustig van hun “pensioen’ kunnen genieten. Na de opleiding volgt plaatsing en dus kennismaken met de nieuwe baas, wennen aan elkaar en oefenen. Met de blindengeleidehond kan de blinde nagenoeg overal zelfstandig heen; de hond let op obstakels, verkeer enz.

De assistentiehond helpt bij allerlei taken, kan deuren openen en sluiten, knoppen bedienen, spullen oprapen en aangeven, tot het helpen bij de was en het aanpakken van de kassabon aan toe.

Een autismehond is getraind om kinderen met autisme met name buiten de deur te begeleiden. Deze kinderen willen vaak wegrennen of zijn angstig voor allerlei situaties en heel vaak komen de ouders dan de deur niet meer uit om het weglopen of die angsten te vermijden. De autismehond wordt met een tuigje gekoppeld aan het kind zodat wegrennen moeilijk is en de hond troost en stelt het kind ook gerust bij angstige momenten.

De buddyhond geeft sociale steun aan volwassenen en kinderen met een handicap, ziekte of stoornis. Mensen met PTSS die niet meer naar buiten durven krijgen weer de moed om dat met de hond wel te doen. Hij kan z’n verhaal (duizend keer) kwijt aan de hond, die blijft luisteren en vrolijk!

Er worden nu ook honden getraind om bepaalde medische aandoeningen te detecteren. Het opleiden van de honden kost veel geld. Zie voor meer informatie www.geleidehond.nl

Voor de uitslag zie volgende pagina’s

De uitslag van de 22e Rotary Bridgedrive 2018 is:
(voor persoonlijke overzichten en spelverdelingen zie: https://nbbuitslagen.nbbclubsites.nl/ords/f?p=300:3220:34560774679381::::P0_RND_ID,P0_ZIT_ID,P0_PST_ID:77213,168789,

Lijn A

Paarnamen

%

1

A

Jacob Heida & Sieben Brinksma

60,63

2

A

Jaap Schouten & Corrie Schouten

55,94

3

A

Corry Kuyer & Griet Mulder

55,63

(4)

A

Ronald Radema & Harrie ter Wengel

55,31

 

A

Susanne Kant & Rinus Horst

55,31

6

A

Winfried Buyen & Roelf Rosema

53,44

(7)

A

Bea van der Sluis & Evert Hof

51,88

 

A

Tjeerd Jan de Walle & Arris de Walle

51,88

9

A

Hans Draaistra & Doeti Draaistra

51,25

10

A

Evert van Valkengoed & Truus van Valkengoed

48,75

(11)

A

Isabel Csonka & Wim Eggenkamp

48,44

 

A

Anky Faber & Jan Plantinga

48,44

13

A

Charlotte Aukema-Vermeer & Ernst Aukema

48,13

14

A

Dinie Kuipers & Frans Lausberg

47,19

15

A

Dick van Ruler & Tineke Volkers

45,31

16

A

Annemiek Snippe & Frietsje Snippe

44,06

17

A

Hilde Binsma & Anneke van der Sluis

42,50

18

A

Ria Hassing & Wim Hassing

35,94

 

 

 

 

 

 

 

 

Lijn

B

Paarnamen

%

1

B

Joke de Jong & Gerrie de Vries

63,13

2

B

Roelie Westera & Kary Dorhout

60,63

3

B

Erica ter Linden & Hans van Dooren

60,00

4

B

Ringer Visser & Alle Hylkema

57,50

5

B

Coba Zwart & Joop Zwart

54,69

6

B

Threa Klaus & Giny Dat

52,50

7

B

Rie Tolboom-Voskuilen & Peter Tolboom

51,25

8

B

Margreet Bijmholt-Dijkstra & Magda Schreuder

50,94

(9)

B

Pia Koops-Jansingh & Gera Strijker

49,69

 

B

Mieke de Wit & Henk de Wit

49,69

(11)

B

Auke de Vries & Riet Dekker

47,50

 

B

Ans Dorhout & Henk Eulen

47,50

13

B

Anne Tromp & Rinnie Tromp

46,88

14

B

Wessel Oosterhof & Harma Oosterhof

45,63

15

B

Marijke Heusdens & Peter Rommelse

45,00

16

B

Ria Scherphof & Herry Delman

42,81

17

B

Marianne Laning & Pieter Laning

40,00

18

B

Roelie Sprietsma & Geert Sprietsma

34,69

 

 

 

 

 

 

 

 

Lijn

C

Paarnamen

%

(1)

C

Geke Wolters & Riemer Wolters

61,39

 

C

Jantje Middel & Piet Schade

61,39

3

C

Ria Dekker & Albert Dekker

60,28

4

C

Wil van Beek & Liesbeth de Nes

60,00

5

C

Hans Bouwknecht & Iwe Hoeksma

59,44

6

C

Wim Heijstra & Riemer van der Lei

56,11

7

C

Griet Bouwknecht (D) & Jurjen Veenboer

52,50

8

C

Gea Beijert & Karst Beijert

51,39

(9)

C

Henny Kuppel & Hans Kimmels

50,28

 

C

Bob Harder & Wim Plekkenpol

50,28

11

C

Ans Engwerda & Gelly v.d. Weij

50,00

12

C

Auke de Boer & Tjalke Oosterbos

48,33

13

C

Rimke de Jong & Rein de Jong

46,39

14

C

Aafje van den Bosch & Froukje van der Veen

45,56

(15)

C

Jo ten Hoff & Harrie ten Hoff

44,44

 

C

Mieke Buurman & Jan Buurman

44,44

17

C

Nella Arendsen & Hielke de Boer

44,17

18

C

Fen Bruinenberg & Elsje Ligtvoet

40,28

19

C

Hoekstra & van Cammingha

37,50

20

C

Rika Schepers & Corona Tieland

35,83