© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

De Spelregels

Groot Waterlands Dictee 2024: De Spelregels


Bij de beoordeling van het dictee geldt de laatste editie van Het Groene Boekje als spellingnorm, inclusief de online-editie: www.woordenlijst.org. Komt een dicteewoord daarin niet voor of is de spelling niet uit de spellingregels af te leiden, dan geldt de spelling zoals die is vastgelegd in de Grote Van Dale van 2015.

Voor aardrijkskundige namen geldt de algemeen geaccepteerde schrijfwijze.

Een liggend streepje (koppelteken) is alleen juist in woorden die ook daadwerkelijk met een streepje in de bovengenoemde naslagwerken staan, en/of als een streepje op grond van de spellingregels verplicht is. Zogeheten facultatieve streepjes (bijvoorbeeld computer-virus in plaats van computervirus) worden fout gerekend.

Aan het einde van een regel mogen geen woorden worden afgebroken.

Cijfers en getallen mogen uitgeschreven worden of  in cijfers. Jaartallen in cijfers.

Er mogen geen woorden of woordgroepen worden afgekort. Dus stel dat er ergens ‘dat wil zeggen’ in de tekst staat, dan moet u dat voluit schrijven en niet als ‘d.w.z.’ Maar als er bij het voorlezen een afkorting wordt gebruikt, moet u die weer wel als afkorting noteren.

Leestekens worden wel voorgelezen en dienen ook opgeschreven te worden, maar tellen niet mee in de beoordeling. (Koppeltekens en apostrofs tellen wél mee, want die horen bij de spelling van een woord.)

Letters worden geschreven volgens de reguliere schrijfwijze, dus de i en de ij dienen van puntjes te zijn voorzien en een ij mag dus niet als y worden geschreven of andersom een y niet als ij.  

Elke fout telt even zwaar, meerdere fouten in één woord worden gerekend als 1 fout. 

Komt hetzelfde woord meerdere keren voor in het dictee en wordt daar steeds een fout in gemaakt dan tellen deze fouten elk afzonderlijk als een fout.

 

Naar: Taaladviesdienst Genootschap Onze Taal

Den Haag, november 2021